• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nasilnik Kučević uhapšen, građani ljuti

Policija FBiH je uhapsila Tasima Kučevića zbog fizičkog napada na novinarku FTV i tetku djevojke koja je bila žrtva njegovih kriminalnih aktivnosti.

 Nasilnik Kučević uhapšen, građani ljuti Izvor: MONDO

Uprava policije FBiH saopštila je u srijedu da je osim Kučevića uhapšen i Enver Spahić koji je takođe učestvovao u incidentu pred zgradom Suda BiH u Sarajevu. Oni su uhapšeni na području Tuzle i nakon kriminalističke obrade predati su Federalnoj upravi policije Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na dalje postupanje.

Tužilaštvo BiH najoštrije je osudilo incident koji se desio ispred zgrade Suda BiH u Sarajevu i traži krivično procesuiranje odgovornih za ovaj grubi, nehumani i necivilizovani postupak.

U saopštenju iz Tužilaštva BiH navodi se da je glavni tužilac BiH Milorad Barašin odmah po saznanju o jučerašnjem incidentu inicirao koordinaciju sa nadležnim tužiocem Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, što je dovelo do hapšenja Kučevića.

Tužilaštvo BiH poručuje javnosti da će preduzeti sve zakonske mogućnosti za sankcionisanje "stravičnog čina nanošenja povreda predstavnici porodica oštećenih od optuženog Kučevića", koji je jučerašnjom presudom pravosnažno osuđen na kaznu od 12 godina zatvora.

Iz Tužilaštva BiH poručuje da će preduzeti sve mjere da se spriječi bilo kakvo ugrožavanja predstavnika oštećenih i svjedoka, te apeluje na sve agencije za provođenje zakona u BiH da optuženim za teška krivična djela određuju pritvor radi zaštite bezbjednosti građana i njihove imovine.

Iz ove pravosudne institucije apeluju i na nadležna ministarstva pravde da zbog navedenih razloga odmah u zatvor upute lica osuđena na višegodišnje kazne.

Incident ispred Suda BiH osudilo je i Udruženje "Akcija građana", koja zahtijeva hitnu istragu o službenoj odgovornosti šefa Sudske policije, koji je zadužen za rukovođenje obezbjeđenjem kruga Suda BiH, kao i policajaca i drugih službenih lica koji su bili u smjeni kada se incident dogodio.

Udruženja gradjana "Front" i "Pokret za evropsku BiH" pozvali su stanovnike BiH na veliki protest 9. maja kao reagovanje na brutalno premlaćivanje M.S. u krugu suda BiH. U pozivu se naglašava da je cilj protesta da se "pokuša spasti BiH od kriminalaca na vlasti".

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je u utorak drugostepenu presudu u predmetu "Tasim Kučević i drugi" kojom je Kučević proglašen krivim za organizovani kriminal - trgovinu ljudima i pranje novca i osuđen je na kaznu zatvora od 12 godina.

Kučeviću je izrečena i novčana kazna u iznosu od 20.000 KM.

Mediji u BiH prenose da je Kučevićeva supruga, nakon presude i incidenta, pokušala samoubistvo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE