• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AID niko ne kontroliše!?

Djelovanje bošnjačke tajne službe AID veoma je opasno, jer tu mrežu niko ne može da kontroliše, tvrde eksperti.

 AID niko ne kontroliše!? Izvor: MONDO

Član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi Domagoj Margetić upozorio je da je djelovanje bošnjačke tajne službe AID veoma opasno, jer tu mrežu niko ne može da kontroliše zato što je ilegalna i nema je u sistemu bezbjednosno-obavještajnih službi BiH.

U izjavi za Srnu Margetić je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS jedino osposobljeno za suzbijanje paraobavještajnih struktura u BiH, kao što je AID (Agencija za istraživanje i dokumentovanje), jer ima kadrove koji su obučene za antiterorističku borbu, što priznaju i međunarodni stručnjaci.

On tvrdi da u Sarajevu postoji struktura koja onemogućava bilo kakvu akciju prema AID-ovoj mreži.

Margetić je izrazio uvjerenje da AID ima ogranke i na prostoru RS i napomenuo da bi bio veliki propust smatrati da ta agencija funkcioniše samo tamo gdje su Bošnjaci većina.

"Uvjeren sam da organizaciju infrastrukturu imaju u Banjaluci, Mostaru i sličnim centrima, jer tamo mogu biti najoperativniji. Bez obzira što je riječ o islamističkoj organizaciji, to ne znači da oni u organizacionoj strukturi nemaju operativca koji nije Bošnjak", naveo je Margetić.

On je istakao da Ekspertski tim raspolaže dokumentima njemačkog i austrijskog Interpola, te obavještajnih grupa NATO-a o paraobavještajnom podzemlju na Balkanu.

"Postojanje AID-ove veze dokazuje da bošnjačka politička elita iz Sarajeva uporno krši načela Dejtonskog sporazuma jer su sve te institucije trebalo da budu raspuštene nakon Dejtona, ali ih je bošnjačka politička elite prebacila u podzemlje da bi ih prikrila od međunarodne zajednice", naveo je Margetić.

On je naglasio da su u osnivanju AID-a učestvovali Bakir Izetbegović, Haris Silajdžić i Hasan Čengić, te da smatra da ovu mrežu sada operativno kontroliše Izetbegović.

Prema informacijama kojima raspolaže Margetić, AID je osnovan prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma i riječ je o radikalnoj islamističkoj strukturi, koja se finansira sa tajnih računa u Austriji, Njemačkoj i Italiji kojima su "raspolagali Bakir Izetbegović i Hasan Čengić".

"Riječ je o mreži tajnih računa u šest banaka što je svojevremeno utvrdio i austrijski Interpol. Očito je da se sa tih tajnih računa, na kriminalan način, u BiH finansira i održava jedna paraobavještajna struktura koja služi kriminalnom podzemlju i političko-obavještajnom podzemlju BiH za očuvanje sivih i javnih pozicija moći", dodao je Margetić.

Za postojanje centara moći paraobavještajne mreže, kaže, zna direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Almir Džuvo, dok to ne može reći i za Državnu agenciju za istrage i zaštitu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE