• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro zakon o popisu stanovništva

Popis stanovništva u BiH trebao bi da obuhvati pitanja vjerske, nacionalne i jezičke opredijeljenosti, kažu u Agenciji za statistiku BiH.

 Uskoro zakon o popisu stanovništva Izvor: MONDO

Direktor ove agencije Zdenko Milinović rekao je da radna grupa radi na finalizaciji nacrta zakona o popisu stanovništva koji će do kraja aprila biti upućen Savjetu ministara.

Odgovarajući na pitanje Srne koja je metodologija za provođenje izbora izabrana Milinović je rekao da se Interresorna radna grupa za izradu nacrta zakona o popisu stanovništvu pri utvrđivanju metodologije i instrumentarija popisa rukovodila odlukom Savjeta ministara o poštovanju međunarodnih preporuka odnosno regulative Evropske komisije.

"Evropska komisija je propisala regulativu za popis stanovništva za zemlje Unije, što će BiH će kao zemlja koja teži EU poštovati te će se i metodologija popisa u BiH na tome temeljiti", objasnio je Milinović, ističući da će u nacrtu zakona biti ispoštovana i odluka Savjeta ministara da u popisnici budu pitanja vjerske, nacionalne i jezičke opredijeljenosti.

Milinović je naveo da Evropska komisija propisuje koja su to prioritetna popisna pitanja, odnosno koje podatke zemlje nakon provedenog popisa nisu obavezne da šalju Evropskoj agenciji za statistiku (Eurostat).

"Svaka zemlja u popis može ugraditi i ona pitanja koja su od interesa za tu zemlju kao što su nacionalno, vjersko i pitanje jezika. To je ono što Evropa od nas ne traži, ali ćemo mi zbog naših potreba i naših specifičnosti ta pitanja ugraditi u popis", naglasio je Milinović.

Prema njegovim riječima, vjerovatno će biti ugrađena pitanja u vezi sa poljoprivrede kako bi bio sređen registar poljoprivrednih gazdinstava i proveden popis poljoprivrede godinu ili dvije nakon popisa stanovništva.

"To su neke specifičnosti koje se od nas ne traži, a koje ćemo mi ugraditi", konstatovao je Milinović.

On je dodao da je Savjet ministara BiH dobio pismo u kojem je Evropska komisija odobrila međunarodni monitoring priprema i provođenja popisa stanovništva u BiH te da slijedi potpisivanje sporazuma o implementaciji monitoringa.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE