• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenija pomaže BiH da uđe u EU

Slovenija je prijatelj BiH, pred kojom je dobra budućnost, i učiniće sve da što prije uđe u EU, kaže predsjednik Komisije parlamenta Slovenije.

 Slovenija pomaže BiH da uđe u EU Izvor: MONDO

Predsjednik Komisije parlamenta Slovenije za Slovence koji žive van zemlje Miro Petek je imenovanje Valentina Incka za visokog predstavnika ocijenio kao pozitivan znak za BiH da krene stabilnijim putem i dodao da će Incko, koji je rodom Slovenac, napraviti najbrži korak naprijed za BiH od svih visokih predstavnika.

"On je odličan diplomata koji razumije što se događalo u BiH i na Balkanu. Incko ima otvorena vrata svih institucija u svijetu i to je veoma dobro... On je diplomata svjetskog formata i to je jedan od garanata da će BiH ići putem prema EU", rekao je Petek u intervjuu za sutrašnje "Nezavisne novine".

Petek je istakao da se BiH mora više otvoriti za strana ulaganja i time uputiti poruku Evropi da je stabilna država koja je široko otvorila vrata za strane ulagače, te dodao da je Slovenija zainteresovana za privrednu saradnju sa BiH, gdje se otvaraju mnoge slovenačke firme.

"U prošloj godina ostvareno je oko milijardu evra robne razmjene, a poslije rata Slovenija je investirala oko 550.000.000 evra u BiH i na taj način otvoreno je oko 10.000 novih radnih mjesta", naveo je Petek.

Prema njegovim riječima, BiH je u stanju da se ekonomski više afirmiše, jer što je bolji standard biće manje ljudi koji će razmišljati da posegnu za nacionalnim pitanjima.

Petek je izrazio zadovoljstvo položajem Slovenaca u BiH u kojoj živi između 5 000 i 8 000 pripadnika slovenačke nacije i dodao da su Slovenci u RS veoma dobro organizovani, te najavio da bi u Banjaluci uskoro trebalo da bude otvoren konzulat Slovenije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE