• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

General Prkačin regrutovao mudžehedine?

General Prkačin omogućio je dolazak mudžehedina i njihovo učešće u "Hrvatskim odbrambenim snagama" u Posavini, piše portal Necenzurirano.com

 General Prkačin regrutovao mudžehedine? Izvor: MONDO

Komandant "Hrvatskih odbrambenih snaga" (HOS) general Ante Prkačin omogućio je dolazak mudžahedina na područje Posavine i njihovo uključenje u jedinice HOS-a, objavio je hrvatski portal Necenzurirano.kom, pozivajući se na strogo povjerljive dokumente Bezbjednosno-informativne službe Ministarstva odbrane Hrvatske.

Grupa od devet mudžahedina došla je 12. septembra 1992. godine iz Turske u selo Domaljevac u opštini Šamac, od kojih su trojica bili na ratištu u Avganistanu, i odmah je raspoređena u jedinicu "Ante Paradžik", prema prethodnom dogovoru komandanta jedinice HOS-a Stojana Vujnovića i Mate Iliševića.

Informaciju o prebacivanju mudžahedina u BiH 19. septembra 1992. godine sastavio je tada glavni bezbjednjak u Ministarstvu odbrane Hrvatske Josip Perković, koju je proslijedio Josipu Manoliću, tadašnjem šefu Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka Hrvatske, ministru odbrane Gojku Šušku i Smiljanu Reljiću, nekadašnjem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske i načelniku Službe za zaštitu ustavnog poretka.

Urednik portala Necenzurirano.kom Domagoj Margetić rekao je da je Prkačin organizovao ove terorističke transfere u koordinaciji s tajnom mobilizacionom službom BiH u Istanbulu, kojom je koordinisao Hasan Čengić.

U Perkovićevoj informaciji pominje se i izvjesni Sisi, koji je zajedno s Vujnovićem i Iliševićem učestvovao u dovođenju mudžahedina u BiH.

"Sisi je očigledno funkcionisao kao Prkačinov tajni oficir za vezu s turskim mobilizacionim centrom za transport mudžahedina preko Slovenije i Hrvatske za BiH, te je operativno vodio taj posao krijumčarenja terorista na teritoriju BiH, po naredbi i uputstvima Prkačina", rekao je Margetić za "Fokus".

Objašnjeno je da je riječ je o državljaninu Turske koji je putem oglasa vrbovao zainteresovane borce za odlazak u BiH, a Perković je naveo da je Sisi zainteresovanima obezbjeđivao prevoz od Istanbula do Ljubljane, a zatim preko Zagreba do BiH, kao i da je usluge naplaćivao 500 dolara po osobi, te da je sedmično mogao da dovede 20 dobrovoljaca iz Turske.

Margetić je rekao da Prkačinova turska veza u krijumčarenju islamističkih terorista dodatno pojašnjava njegovu vezu s bošnjačkim obavještajnim i kriminalnim podzemljem, te s radikalnom političkom elitom SDA - sa Bakirom Izetbegovićem i Hasanom Čengićem na čelu.

To, smatra Margetić, dodatno pojašnjava i Prkačinov interes u davanju lažnog iskaza o ubistvu Joze Leutara.

Na Stojana Vujnovića je neposredno pred dolazak mudžahedina, 11. septembra 1992. godine, u selu Gresnice izvršen atentat, a pripadnica HOS-a Lenka Perić zadobila je teške tjelesne povrede.

Atentat su izvršile dvije muške osobe u maskirnim uniformama, a pripadnici HOS-a, odnosno Jedinice "Ante Paradžik" za atentat su okrivile HVO, navodi se u strogo povjerljivoj Perkovićevoj informaciji.

Prema pisanju hrvatskog portala, Vujnović se protivio dolasku mudžahedina i njihovom uključivanju u jedinice HOS-a i o svim aktivnostima obavijestio je Ministarstvo odbrane Hrvatske, ali je ubrzo poslije toga ubijen.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE