• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS: Najviše nadležnosti neustavno preneseno

Spomenka Stevanović iz DNS-a je na današnjoj sjednici istakla da je najviše nadležnosti sa RS na nivo BiiH preneseno na neustavan način.

 NSRS: Najviše nadležnosti neustavno preneseno  Izvor: MONDO

Poslanik DNS-a Spomenka Stevanović istakla je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske RS da je dvije trećine nadležnosti sa RS na BiH preneseno neustavno, odlukama visokog predstavnika i na drugi način, bez prethodne analize mogućih efekata, a pod izgovorom reforme.

"Stvarni cilj svakog prenosa nadležnosti bio je unitarizacija, što više centralizovati BiH, a što više oslabiti i smanjiti nadležnosti entiteta", ocijenila je Stevanovićeva na današnjoj sjednici u Banjaluci tokom višečasovne rasprave o Informaciji o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH koju je poslanicima izložio predsjednik Vlade RS Milorad Dodik.

Ona je naglasila da bi se vraćanje nadležnosti moglo obaviti na dva načina - pokretanjem spora pred Ustavnim sudom BiH i sporazumom među entitetima.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Snježana Jokić naglasila je da prilikom prenosa nadležnosti na Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) nisu ispoštovani svi uslovi pod kojima se dozvolilo ukidanje entitetskog i formiranje VSTS-a na nivou BiH.

Ona je istakla da bi trebalo ispitati sve što je uraćeno u ovoj instituciji prije i poslije njenog formiranja.

"Moralo bi se raditi na tragu novih rješenja u pravcu da poslove VSTS obavljaju iskusne domaće sudije i tužioci koji su već završili svoj radni vijek, pod određenim uslovima. Oni ne bi bili u poziciji da služe politici i vjerovatno bi mogli objektivnije obavljati ove, za državu i društvo veoma važne poslove“, rekla je Jokićeva.

Poslanik PDP-a Zoran Đerić rekao je da se poslanici u parlamentu RS ne smiju dijeliti na valst i opoziciju, već da trebaju zauzeti zajednički stav kada je riječ o prenosu nadležnosti.

"Reforme treba da se provode, ali one ne mogu biti alibi za prenošenje nadležnosti sa RS na institucije BiH", rekao je Đerić.

On je prenio stav PDP-a da je "prenos nadležnosti završen, a ukoliko u narednom periodu eventualno bude takvih zahtjeva, mora biti ispoštovana ustavna procedura".

Đerić kaže da Vlada RS mora u narednom periodu izvještavati Narodnu skupštinu o efektima prenesenih nadležnosti i na osnovu toga predlagati njihovo vraćanje.

Poslanik SDS-a Dušan Stojičić je rekao da će ova stranka u toku rasprave insistirati da Narodna skupština RS dođe do konkretnih stavova kojima bi obavezala Vladu RS da u kontinuitetu informiše Skupštinu o efektima prenesenih nadležnosti i odlukama o njihovom vraćanju.

Stojičić je podsjetio da je SDS predložio deklaraciju o vraćanju prenesenih nadležnosti, u kojem je ova stranka definisala svoje stavove o ovom pitanju kao aktivnosti koje nisu vršene u skladu sa Ustavom RS.

Šef Kluba poslanika Stranke za BiH Muharem Murselović rekao je da je iznenađen izjavama predsjednika Vlade RS o međunarodnim institucijama i zvaničnicima u BiH.

On je istakao da se u Informaciji o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH spominju samo negativni efekti prenosa nadležnosti, dok se pozitivni i ne spominju.

"Ovdje je svakako cilj potkopavanje državnih institucija, podrivanje i opstukcija države BiH i ovo je neodrživo. Ne možemo podržati ovu informaciju, jer ona ima jasno određen cilj", rekao je Murselović.

Poslanik Srpske radikalne stranke RS Novo Grujić rekao je da ova stranka nikada nije učestvovala u prenosu nadležnosti, ni kada je bila na vlasti, niti kada je bila u opoziciji.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da današnja politička generacija ne smije dopustiti da Srbi u narednih stotinu godina budu dovedeni u situaciju da ih nema ni na prostorima na kojima trenutno žive u BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE