• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar odbrane BiH osumnjičen za zločin

Predsjednik "Kroacije libertas" tvrdi da je Selmo Cikotić osumnjičen za ratne zločine nad 400 zarobljenih Hrvata u operativnoj grupi Zapad.

 Ministar odbrane BiH osumnjičen za zločin Izvor: MONDO

"Sadašnji ministar odbrane BiH Cikotić zarobljene Hrvate deportovao je u Zenicu, a za sudbinu mnogih od njih do danas se ništa ne zna. O ovom događaju postoji pisana informacija Cikotića, upućena generalu Enveru Hadžihasanoviću, tadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH, u kojoj on traži uputstva šta da radi sa zarobljenim vojnicima HVO i hrvatskim civilima", pojasnio je  Leo Pločkinić za banjalučki  "Fokus".

Oglasio se i ministar Cikotić , koji negira ove navode, ali kaže da mu je, kao i svakom drugom građaninu BiH, stalo do toga da se jednom rasvijetle svi zločini počinjeni tokom proteklog rata.

Ipak, dodao je, to bi trebalo činiti na bazi čvrstih dokaza, a nikako na osnovu nečijih spekulacija i nagađanja.

Međutim "Kroacija libertas" tvrdi da postoje i drugi dokumenti koje su ova organizacija, ali i Haški tribunal već ranije uputili Tužilaštvu BiH.

Pločkinić navodi da Tužilaštvo još nije pokrenulo istragu o ovom slučaju protivpravnog zatvaranja vojnika i civila i njihovo psihičko i fizičko zlostavljanje, suprotno Ženevskim konvencijama.

Cikotića kao osumnjičenog za ratne zločine prije nekoliko godina pomenuli su članovi Hrvatskog udruženja logoraša iz proteklog rata, koji su svim nadležnim institucijama pisali protestna pisma i tražili da se još jednom razmisli o njegovom imenovanju na mjesto ministra odbrane.

Predsjednik tog udruženja, Mirko Zelenika, rekao je za isti list da nijedna od njihovih molbi nije uvažena, te da su za Cikotića u Parlamentarnoj skupštini BiH glasali i hrvatski poslanici, što je krajnje poražavajuće!

"Reagovali smo ponovo kada je predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Nikola Špirić, podnio ostavku. Tražili smo tada da u novom sazivu Savjeta ministara ne bude Cikotić, koji bi trebalo da odgovara za ratne zločine, a ne da vodi Ministarstvo odbrane BiH. Međutim, ni tada naše vapaje niko čuo nije, naveo je Zelenika i napomenuo da je i to jasan signal Srbima i Hrvatima da je BiH, u stvari, bošnjačka zemlja i da se u njoj radi onako kako Sarajevo kaže.

Zelenika je istakao da nema povjerenja ni u Tužilaštvo BiH, kojem je prije godinu i po dana predao oko dvije hiljade dokumenata, koji dokazuju Cikotićevu vezu s ratnim zločinima nad Hrvatima, ali da odgovora nema.

Portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, nije mogao da kaže da li je u ovu ustanovu stiglo dvije hiljade dokumenata kojima je Hrvatsko udruženje logoraša nastojalo da dokaže odgovornost Selma Cikotića za ratne zločine protiv Hrvata.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE