• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Stabilizacija, pa zatvaranje OHR-a

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je u petak da OHR ne može biti zatvoren dok situacija u BiH ne bude u potpunosti stabilna.

 Incko: Stabilizacija, pa zatvaranje OHR-a Izvor: MONDO

On je na konferenciji za novinare, nakon susreta sa austrijskim ministrom za evropske i internacionalne poslove Mihaelom Špindelegerom, istakao da međunarodna zajednica već tri godine želi da zatvori OHR, ali da političari u BiH moraju da kreiraju pozitivnu atmosferu da bi takva odluka i bila donesena.

"Neki lokalni političari svojim izjavama ne doprinose da OHR bude što prije zatvoren. Neki se zalažu za zatvaranje OHR-a a svojim postupsima i izjavama sve čine da do toga ne dođe" - istakao je Incko, upozorivši da bi sa oštrom retorikom u BiH moglo da bude srušeno sve što je dosada postignuto.

Prema njegovim riječima, OHR je uvijek bio stabilizirajući faktor u BiH i pomogao joj na putu od Dejtona do Brisela.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića "Vašington tajmsu", Incko je rekao da BiH ima status kakav je dogovorila međunarodna zajednica i što je svojim potpisom na Dejtonski sporazum prihvatiO i zvanični Beograd.

Jeremić je za "Vašington tajms" ocijenio da je "bizarno" i "nelogično" da BiH kao protektorat UN u januaru postane članica Savjeta bezbjednosti UN.

"Moramo odlučiti da li ćemo dopustiti da se u BiH postepeno uspostavi demokratija ili možemo reći - ovo nije zemlja, već protektorat i mi ćemo dovesti visokog predstavnika sa ogromnim ovlaštenjima poput indijskog vicekralja. Možda nam je to potrebno, ali onda treba da prestanemo da se pretvaramo da je to država", rekao je Jeremić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE