• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za šest mjeseci bez posla ostalo 31.500 radnika

U BiH je za šest mjeseci bez posla ostalo 31.500 radnika, dok je od početka godine bez posla ostalo skoro 15.500 ljudi.

 Za šest mjeseci bez posla ostalo 31.500 radnika Izvor: MONDO

"Od septembra do avgusta bez posla je ostalo 1 700 radnika iz BiH u inostrantsvu, a najviše u Hrvatskoj i Sloveniji, tako da smo u BiH u februaru na evidencijama nezaposlenih imali oko 42 000 ljudi", rekao je državni sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH Zlatko Horvat na međunarodnoj konferenciji "Socijalne politike u svjetlu svjetske ekonomske krize" koja se održava u Beogradu.

On je istakao da, suočavajući se sa razvojnim ograničenjima koja ugrožavaju i doskora veoma prosperitetne ekonomije, BiH s obzirom na svoje sopstvene specifičnosti pokušava da odgovori na uticaj globalne ekonomske krize.

"Tako je Savjet ministara BiH početkom ove godine usvojilo dva dokumenta na ovu temu - mjere iz nadležnosti Savjeta ministara za ublažavanje globalne ekonomske krize na privredu BiH i strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća u BiH za 2009/2011. godinu", rekao je Horvat.

On je naveo da se mjere za ublažavanje globalne ekonomske krize odnose na mjere koje bi se preduzele za očuvanje radnih mjesta i zaštitu socijalno ranjivih grupa, a podrazumijevaju nastavak kontinuirane komunikacije sa Udruženjem banaka u vezi sa mogućim smanjenjem kamatnih stopa i eventualne mogućnosti plasmana sredstava u programe koji podstiču zapošljavanje.

Prema njegovim riječima, potrebno je usvojiti zakon o akcizama, čijom se primjenom osiguravaju dodatna sredstva za budžete entiteta, vrše prilagođavanja sa evropskim regulativama i osiguravaju balansi oporezivanja sa rješenjima koja se primjenjuju u regiji.

On je rekao da je potrebno donijeti i odluke "o korišćenju raspoloživih sredstava sukcesije, prema dogovoru entiteta, kako bi se osigurala sredstva za rješavanje obaveza na temelju unutrašnjeg duga, a planirana sredstva za socijalna davanja u entitetima koristila u skladu sa realno raspoloživim tekućim izvorima prihoda".

"Kada je u pitanju drugi dokument - značaj je višestruk - usvajanjem Strategije stiču se uslovi za donošenje zakona o promociji malih i srednjih preduzeća u BiH, stvaraju se uslovi za jačanje kapaciteta Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koji će neposredno biti zaduženi za aktivnosti koordinacije u oblasti malih i srednjih preduzeća i implementacije strategije", rekao je Horvat.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE