• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko vratio dokumente trinaestorici policajaca

Valentin Incko poništio je nalog o oduzimanju putnih isprava trinaestorici policajaca iz RS protiv kojih je vođena istraga za zločine u Srebrenici.

 Incko vratio dokumente trinaestorici policajaca Izvor: MONDO

"Putne isprave sada mogu da budu vraćene vlasnicima, ukoliko ne postoji neki drugi osnov za njihovo oduzimanje. Odluka visokog predstavnika uslijedila je nakon što je Tužilaštvo BiH obavijestilo da istrage vođene protiv ovih lica nisu dovele do prikupljanja dovoljnog broja dokaza", saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da je sada Ministarstvo unutrašnjih poslova RS nadležno da odluči da li će poništiti svoju paralelnu odluku o suspenziji ovih trinaest lica, koja su zadržale pravo na platu, do okončanja istrage.

Prethodni visoki predstavnik Miroslav Lajčak donio je 10. jula 2007. godine dao nalog za oduzimanje putnih isprava od 93 lica protiv kojih je Tužilaštvo BiH pokrenulo krivične istrage zbog njihove moguće umiješanosti u genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, ili zbog učestvovanja u mreži pomagača lica koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine.

Nalog visokog predstavnika o oduzimanju putnih isprava, od 10. jula 2007. godine, imao je za cilj da minimalizuje rizik od bijega ovih osoba, što se na osnovu ranijih iskustava pokazalo kao realna mogućnost, navodi se u saopštenju.

Kada je tužilac BiH u julu 2007. godine potpisao naloge o pokretanju zvanične istrage, organi vlasti Republike Srpske su, u okviru koordinisane akcije sa OHR-om, do okončanja istrage s dužnosti suspendovali 36 policajaca koji su zadržali pravo na platu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE