• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropa opominje BiH: Reforme - hitno!

Evropski parlament opominje lidere u BiH da ne shvataju ozbiljno imperativ zajedničke vizije evropske budućnosti zemlje i poziva na reforme.

 Evropa opominje BiH: Reforme - hitno! Izvor: MONDO

U Rezoluciji o BiH koju je usvojio Evropski parlament naglašava se velika hitnost reformi, kako unutrašnjih u vezi sa ustavnim promjenama, tako i onih koje vode evropskim integracijama.

Ističe se da isključivo jedinstvena BiH može biti pozvana u EU i da bi OHR mogao biti zatvoren u narednim mjesecima.

Evropski poslanici su na zasjedanju u Strazburu u okviru Rezolucije o zapadnom Balkanu izglasali i Izvještaj poslanika Doris Pak o BiH sa 305 glasova za, 23 protiv i 12 uzdržanih, javlja dopisnik Srne.

Generalni Izvještaj o zapadnom Balkanu izglasan je sa 305 za, 35 protiv i osam uzdržanih. Nakon glasanja, ovi izvještaji postali su rezolucije Evropskog parlamenta koje nisu obavezujuće, ali imaju veliki neformalni uticaj. Ove rezolucije izražavaju generalnu klimu velikih evropskih političkih partija prema nekom pitanju.

Zajedničko mišljenje Evropske komisije koja u ime država članica rukovodi procesom proširenja, kao i Savjeta gdje države direktno zastupaju svoje stavove, zasniva se na prošlomjesečnim zaključcima Savjeta ministara spoljnih poslova.

U Rezoluciji o BiH se izražava osjećaj neprijatnosti zbog unutrašnjo-političkih napetosti u zemlji, te podsjeća da isključivo jedinstvena BiH može biti pozvana u EU, za koju se kaže da je i zajednica vrijednosti.

"Pozivanje na secesionizam, potkopavanje teritorijalnog integritreta, predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma i opasno je za stabilnost regiona i neprihvatljivo je", navodi se u Rezoluciji.

U dokumentu se naglašava da rješenje sudbine državnog vlasništva mora biti jasno i nedvosmisleno i kompatibilno s prerogativima centralne države, te da ustavne promjene moraju biti rezultat duboke i široke debate svih segmenata društva.

Rezolucija poručuje liderima u BiH da im je dužnost da postignu dogovor, jer ako to ne postignu "osuđuju svoju zemlju i njene građane na zaostajanje, na izolaciju i to sad, kad finansijska kriza pogađa BiH i ima za posljedicu još veću nezaposlenost".

Direktno i indirektno se kritikuju politički lideri i ističe da je civilno društvo mnogo razvijenije i naprednije od političke elite, te upozorava na loš položaj novinara i napad složenih ekonomskih i političkih interesa na slobodu medija.

"Prava novina i nezavisnost medija mora se poštivati", upozorava se u Rezoluciji.

Od vlasti se traži da hitno osiguraju mogućnost ispunjavanja zadataka iz mape puta kako bi se postigao bezvizni režim putovanja u EU.

I Rezolucija i Oli Ren i Savjet ministara ističu pet plus dva cilja kao preduslov da se pristupi ozbiljnim proevropskim reformama.

Od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka traži se da pomogne u realizaciji pet ciljeva i dva uslova, ali dok to ne bude ostvareno od njega se traži da se potpuno služi ovlašćenjima koje mu pruža njegov položaj. Navodi se da bi OHR mogao biti zatvoren u narednim mjesecima.

Rezolucija upućuje na pojačani kontakt sa SAD i ostalim uticajnim međunarodnim akterima kako bi se spriječilo dalje pogoršanje političke klime u zemlji i destabilizacija regiona.

O državnoj upravi sa ističe da je preduslov preduslova da institucije bude efikasne i da u njima radi dovoljan brod sposobnih ljudi.

"Broj zaposlenih u administraciji mora biti proporcionalan s onim što država može plaćati", navodi se u Rezoluciji.

Za primanje u EU članstvo, međutim, potrebno je sačuvati centralnu državu koja će imati dovoljan budžet, izvršnu i sudsku snagu kao i bilo koji drugi član EU, i koja će moći uspostaviti i održati funkcionalno zajedničko tržište, te predstavljati i braniti interese države, ističe se u ovom dokumentu.

Mnogi dijelovi Izvještaja Pakove zvučali su pesimistično, ali je poslanik Elmar Brok rekao da Evropski parlament snažno podržava evropsku budućnost BiH.

"Mi vas nismo zaboravili, ali morate početi provoditi proevropske reforme, a da biste to ozbiljno počeli, morate se dogovoriti o ustavnim reformama", rekao je Srni ovaj uticajni demohrišćanin i jedan od najboljih poznavalaca regiona.

Evropski poslanici sačuvali su dio kritika i za članice EU koje pokazuju nedostak volje za integraciju zapadnog Balkana, među kojima i integraciju BiH.

Obraćajući se evropskim poslanicima, Ren je rekao da je posljednjih mjeseci došlo do pozitivnijeg razvoja događaja, među kojima je istakao prudski dogovor, napredak u vezi sa pitanjem Brčkog i korake prema popisu stanovništva 2011. godine.

Ren je pohvalio da se uglavnom dobro odvija provođenje Privremenog sporazuma, koji se provodi dok Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne prođe ratifikaciju u svim parlamentima država članica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE