• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija glasala za članstvo BiH u SB UN

Vuk Jeremić izjavio je u subotu uveče da Beograd poštuje nezavisnost BiH i da je glasao za njeno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN.

 Srbija glasala za članstvo BiH u SB UN Izvor: MONDO


"BiH je naš najbliži sused. To je suverena nezavisna država čiji teritorijalni integritet i cjelovitost u potpunosti poštujemo", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić gostujući na televiziji Pink.

Jeremić je u četvrtak za dnevnik Vašington tajms, govoreći o BiH, rekao da je potpuno "bizarno i nelogično" da država koja je protektorat UN i kojom upravlja međunarodni predstavnik od 1995. godine, postane član Savjeta bezbjednosti UN u januaru.

"Ono o čemu sam govorio u Vašingtonu bilo je to da li je zauvjek neophodno da u Bosni ostane neko ko je stranac, koji je postavljen spolja i koji će imati najveću moguću vlast u toj državi. Mi smatramo da puna nezavisnost, pun suverenitet i teritorijalni integritet BiH može biti ostvaren tek kada više ne bude stranaca na vrhu bosanske politike", rekao je danas Jeremić.

"Mi poštujemo Bosnu, mi smo glasali za članstvo Bosne u Savjetu bezbjednosti UN i želimo najbolje moguće dobrosusjedske odnose s BiH", naglasio je Jeremić.

Šef srpske diplomatije kazao je da Beograd podržava "Dejtonski sporazum i sve oko čega se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH".

Jeremić je za naredni period najavio "izuzetno aktivnu i angažovanu politiku prema Crnoj Gori i Hrvatskoj u duhu najboljih dobrosusjedskih odnosa" i naveo da će Ministarstvo spoljnih poslova ove nedjelje zvanično zatražiti od vlasti u Zagrebu i Podgorici otvaranje konzulata u Kninu, Nikšiću, Herceg Novom i Bijelom Polju.

Govoreći o nedavnoj posjeti SAD, Jeremić je rekao da je Beograd prošao "izuzetno tešku fazu" u odnosima sa Vašintonom koja je dostigla vrhunac prilikom jednostrano prolašene nezavisnosti Kosova.

"To je ozbiljno i otvoreno pitanje. Ono opterećuje odnose Srbije i SAD, ali je naše mišljenje da je neophodno ostvariti saradnju sa SAD o svim ostalim pitanjima", rekao je Jeremić dodajući da se s tim razmišljanjima susreo u razgovorima s američkim zvaničnicima.

Jeremić je kazao da će se Srbija založiti da se poporave odnosi sa SAD, ali da neće mijenjati svoju "ustavom zacrtanu državnu politiku prema Kosovu i Metohiji".

On je izrazio je uvjerenje da u oblasti ekonomije postoji prostor za saradnju Srbije i SAD i naveo da će to biti "dio razgovora kada u maju izuzetno visoka delegacija SAD dođe i posjeti Beograd".

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE