• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skuplje meso, brašno, krompir...

Po sistemu takozvanih puzajućih odnosno tihih poskupljenja, porasle su cijene mnogih prehrambenih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine.

Tako građani u odnosu na decembar prošle godine u 2014. skuplje plaćaju maslac, brašno, meso i mesne prerađevine, piletinu, krompir, kafu, maslac...

"Osim maslaca koji je skuplji, korigirovane su i cijene brašna tipa 500. Vreću koja je koštala 17 KM sada potrošači plaćaju skuplje za dodatnu marku i po", kaže Murat Rašidović, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH, piše "Dnevni avaz".

Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge EUROBiH, kazao je da, čim dođe do poskupljenja brašna, a koje je sirovina za mnoge namirnice, automatski dolazi do poskupljenja i ostalih proizvoda.

"Nije ni čudno da je bilo nekih korekcija cijena brašna, s obzirom na to da se zna da mi te osnovne sirovine nemamo da se prehrani stanovništvo. Ukoliko dođe do nekih većih poremećaja na tržištu, sve će se odraziti na nas. I svaki dan neki proizvod je skuplji ili mu je smanjena gramaža", kazao je Lakota.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH Gordana Bulić ističe da će potrošači biti ogorčeni ako se neopravdano počnu najavljivati povećanja cijena mlinskih i pekarskih proizvoda.

"Nema osnova za više cijene mlinsko-pekarskih proizvoda, jer već u martu ili aprilu oni koji drže pšenicu u zalihama u silosima razmišljaju kako da je prodaju i oslobode se što prije. Nadamo se da neće biti značajnijeg rasta cijena i da će se na ovom nivou zadržati do nove žetve", kazala je Bulić.

Nove cijene

Artikl (KM) Decembar Januar Februar

Juneće meso 13,10 13,20 13,35

Brašno 16 17,50 18,50

Piletina 5 5,07 5,15

Maslac kg 17,80 17,98 18,10

Krompir 0,70 0,80 0,90

Kafa 12,50 12,68 12,75


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE