• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iznova suđenje za zločine u Hadžićima

Suđenje za zločine nad srpskim civilima na području Hadžića počelo je danas iznova pred Sudom BiH, zbog novog člana Sudskog vijeća.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho napomenula je da su se Tužilaštvo BiH i odbrane optuženih prošle sedmice usaglasili da se svi ranije provedeni dokazi ne izvode ponovo, nakon čega ih je ona nabrojala.

Na statusnoj konferenciji održanoj 27. februara saopšteno je da je sudiju Ljubomira Kitića, zbog zdravstvenog stanja, zamijenio sudija Staniša Gluhajić, prenosi Birn.

Za zločine počinjene u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" sudi se Mustafi Đeliloviću, Fadilu i Halidu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Oni su optuženi su da su od maja 1992. do januara 1996. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su počinili zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u više objekata na području Hadžića.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Đelilović je u to vrijeme bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, Fadil Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član Kriznog štaba, a Šabić komandir Policijske stanice Pazarić.

Kazić je bio komandant Devete brdske brigade takozvane Armije BiH, Hujić upravnik, te zamjenik upravnika logora "Silos", a iste funkcije obavljao je i Halid Čović.

Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u "Silosu" i upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa", a Kalember stražar u "Silosu".

Suđenje je počelo u aprilu 2012. godine, a do sada je saslušano oko 60 svjedoka Tužilaštva BiH. Suđenje će biti nastavljeno 13. marta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE