• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šelbaueru zabranjeno da napusti BiH

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za Fadilja Šelbauera.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je danas Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za Fadilja Šelbauera, osumnjičenog za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, pišu Nezavisne novine.

"Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac je predložio određivanje mjera zabrane putovanja u inostranstvo, izdavanja putne isprave BiH i predaje putnih isprava BiH ako iste posjeduje, zabrane korištenja lične karte za prelazak državne granice, zabrane sastajanja sa drugim osumnjičenim osobama u predmetu, kao i javljanje u nadležnu policijsku stanicu jedanput sedmično", stoji u saopštenju iz Tužilaštva.

Fadilj Šelbauer, rođen 11. januara 1955. godine u općini Istok na Kosovu, s prebivalištem u sarajevskoj općini Novi grad, državljanin je Republike Austrije.

Njega su na području Sarajeva lišili slobode ovlašteni policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu, nakon čega su ga u zakonskom roku predali Tužilaštvu BiH. Osumnjičeni je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je kao član organizirane kriminalne grupe učestvovao u prebacivanju opojne droge heroin iz Turske u zemlje zapadne Evrope.

Šelbauera dovode u vezu s Naserom Keljmendijem, prvoosumnjičenim u akciji "Lutka", koju su prošle godine zajednički izveli Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu.

On je i vlasnik dva kafea u Sarajevu - "Academia de la casa" i "Amerika".

Prva kafana "Academia de la casa" odranije je poznata po pucnjavama koje su se tamo događale, a u njoj su česti gosti bili Naser Keljmendi i Zijad Turković.

U okviru ove istrage ostvarena je značajna saradnja sa EULEX-om te pravosudnim i policijskim organima Republike Austrije.

(MONDO, Foto: Nezavisne)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE