• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeleni most privremeno rješenje već 55 godina

"Zeleni most" u Banjaluci izgrađen je još 1959. godine kao privremeno rješenje dok se ne izgradi betonski most, ali je ostao u upotrebi sve do danas.

Zeleni most u Banjaluci, koji je bio zatvoren za saobraćaj nekoliko dana zbog oštećenja, juče je ponovo pušten u rad.

Kada je u pitanju ovaj most, riječ je o montažnom mostu koji je izgrađen 1959. godine, kao privremeno rješenje dok se ne izgradi betonski most, ali je ostao u upotrebi sve do danas, piše "Press RS".

Stručna javnost, pa i građani, već godinama upozoravaju na to da most djeluje svakako, osim bezbjedno za korištenje, prije svega zbog vibracija u slučaju prelaska više vozila odjednom, ali i zbog vidljivih oštećenja na konstrukciji i nosačima.

Međutim, u Gradskoj upravi su kategorični u tvrdnjama da je most poslije sanacije - bezbjedan za saobraćaj.

"Prije šest godina je izvršena sanacija čelične nosive konstrukcije Zelenog mosta, te kolovozne konstrukcije i pješačkih staza i bezbjedan je za odvijanje saobraćaja na predviđeni prolaz vozila na predviđenu nosivost", kažu u Gradskoj upravi Banjaluke.

Institut za građevinarstvo je u avgustu 2011. godine, kako je rečeno u Gradskoj upravi, detaljno kontrolisao stanje u kome se nalazi Zeleni most. Međutim, do informacija ili izvještaja o kontroli, po riječima zaposlenih, nemoguće je doći, jer je tehnički direktor instituta na godišnjem odmoru.

Zeleni most je, takođe, jedno od saobraćajnih uskih grla na području grada i veliki problem kako za nadležne, tako i za vozače koji ga koriste. Oštećenja su vidljiva golim okom, a pitanje je do kada će se sanacijama i krpljenjem taj prelaz preko Vrbasa moći održavati u funkciji i do kada će se moći garantovati bezbjednost građanima koji koriste most, piše "Press RS".

Nema para za novi most

Iako postoji urađena planska dokumentacija za novi most, nema izgleda da će u vezi s pitanjem gradnje nešto biti urađeno u skorije vreme. Problem su imovinski odnosi, odnosno, sredstva kojima bi se rešili imovinsko-pravni problemi i finansirala sama gradnja.

Novaca u gradskom budžetu je sve manje, a nema nikakvih naznaka da bi se to moglo promeniti nabolje u skorije vreme.

"Izrađena je planska dokumentacija kojom je predviđena izgradnja novog mosta, a u cilju boljeg protoka odvijanja saobraćaja. Kao jedan od preduslova za izgradnju pomenutog mosta potrebno je riješiti imovinske odnose. Za realizaciju gorepomenutih aktivnosti potrebno je obezbjediti višemilionske iznose sredstava, a koji nisu planirani u ovoj godini", kažu u Gradskoj upravi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE