• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo identifikuje teroriste - piromane

Tužilaštvo BiH najavilo je danas da će na osnovu video-snimaka identifikovati sve počinioce koji su učestvovali u paljenju zgrade Predsjedništva BiH.

Tužilac je od Suda BiH zatražio pritvor za osumnjičene Salema Hatibovića i Nihada Trnku, jer bi njihovo puštanje na slobodu imalo negativne posljedice u percepciji javnosti da se ovakva krivična djela ne sankcionišu. 

Kao poseban razlog za određivanje pritvora tužilac Božo Mihajlović naveo je da su počinioci ovog krivičnog djela tek otkriveni i da je istraga u početnoj fazi. 

Mihajlović je izrazio bojazan da bi osumnjičeni Hatibović na slobodi mogao da utiče na saučesnike i pomagače koje Tužilaštvo još nije otkrilo, ali će ih identifikovati na osnovu snimaka. 

On je istakao da je samo na Arhivu BiH, koji se nalazi u zgradi Predsjedništva, dosadašnja šteta procijenjena na više od milion KM. On je dodao da šteta na zgradi Predsjedništva još nije utvrđena. 

Tužilac je poručio da je potrebno uraditi veliki broj vještačenja i identifikovati druge svjedoke događaja koji su na video-snimcima. 

Odbrana Hatibovića i Trnke usprotivila se određivanju pritvora osumnjičenima i, dok traje istraga, predložila mjere zabrane. 

Branioci Senad Bilić i Muhidin Kapo smatraju da se u ovom slučaju ne može raditi o krivičnom djelu terorizma nego o nekom drugom krivičnom djelu koje je u nadležnosti opštinskog ili kantonalnog suda. 

Bilić je istakao da nije sporno da je njegov branjenik Hatibović bio na protestima, ali da vrijeme i mjesto ne odgovaraju radnjama za koje ga Tužilaštvo tereti. 

Advokat Muhidin Kapo, branilac Trnke, smatra da nema opravdanih razloga da bude određen pritvor njegovom branjeniku koji je priznao da je kroz prozor zgrade Predsjedništva BiH ubacio "neki zapaljeni papir, ali da nije znao da se tu nalazi Arhiv". 

Kapo je naglasio da ne opravdava radnje svog branjenika koje se, kako je rekao, mogu kvalifikovati kao izazivanje opšte opasnosti ili oštećenja tuđe stvari, a nikako kao terorizam. 

Odluku o određivanju pritvora Sud BiH donijeće u toku dana.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE