• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik – Lavrov: Rusija ostaje podrška Dejtonu

Dodik i Lavrov u Moskvi razgovarali o odnosima u BiH, izgradnji gasovoda Južni tok, Rafineriji nafte u Brodu, istraživanjima nafte u RS–

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je danas zahvalnost ruskim vlastima, jer Ruska Federacija, sa principijelnom odgovornošću, stoji iza međunarodnog prava, a samim tim i iza Dejtonskog sporazuma, koji je garancija očuvanja stabilnosti.

"Rusija je angažmanom u Savjetu za provođenje mira i Savjetu bezbjednosti UN zastupala iste stavove o BiH, koji podrazumijevaju da se sva pitanja moraju riješiti dogovorom tri naroda", rekao je Dodik tokom današnjeg sastanka u Moskvi sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom i dodao da je to podrška miru i stabilnosti u BiH.

Dodik i Lavrov razgovarali su o ulozi Republike Srpske u razvoju odnosa u BiH, izgradnji kraka gasovoda "Južni tok", Rafineriji nafte u Brodu, istraživanjima nafte koje vodi "Gasprom" i aktivnostima Sberbanke u Srpskoj, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Predsjednik Srpske i ruski šef diplomatije potvrdili su danas u Moskvi opredijeljenost za dalji razvoj uzajamne saradnje, prije svega u okviru realizacije krupnih energetskih projekata na teritoriji Republike Srpske i BiH.

Sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo razvojem trgovinsko-ekonomskih, investicionih i kulturno-humanitarnih odnosa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Tokom susreta razmotrena su aktuelna pitanja krize u BiH, pri čemu je istaknuta neophodnost da sve strane u BiH, kao i međunarodna zajednica, strogo poštuju Dejtonski sporazum.

Sagovornici su razmotrili aktuelna međunarodna i regionalna pitanja – navodi se u saopštenju.

Lavrov je ocijenio da Rusija i Republika Srpska imaju tijesne veze i niz zajedničkih projekata, posebno u oblasti energetike.

"Da bi se odnosi sa BiH razvijali uspješno i bili što efikasniji, za Rusiju je važan mir i stabilnost BiH", rekao je Lavrov.

U tom smislu, visoko je ocijenjen doprinos predsjednika Dodika očuvanju Dejtonskog sporazuma, što je u interesu svih konstitutivnih naroda u BiH.

Dodik je istakao da je izuzetno počastvovan i zadovoljan što će mu večeras patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril uručiti odlikovanje, ističući da to priznanje pripada svima u Republici Srpskoj.

Ministar inostranih poslova Rusije čestitao je Dodiku za odlikovanje Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za istaknutu djelatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i jačanju i unapređenju hrišćanskih vrijednosti u društvu.

Lavrov je rekao da je odlikovanje ocjena doprinosa Dodika promovisanju zajedničkog civilizacijskog zajedništva.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE