• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Proglašena vanredna situacija

Autor SRNA

Na područja grada Banjaluka danas je proglašena vanredna situacija zbog velikih padavina i posljedica koje su proizvele, izjavio je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović. Timovi na terenu obilaze ugrožena područja.

pojavila su se klizišta, potopljeno je više desetina stambenih objekata, svi poslovni objekti u zoni "Incela", kao i dio poslovnih objekata na Starčevici. 

Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke je zbog novonastale situacije formirao timove koji obilaze teren, snimaju stanje i popisuju ugrožena domaćinstva kojima je eventualno potrebno obezbijediti snabdijevanje hranom, izjavio je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

"Istovremeno, gradsko Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove, čitav tim građevinaca koji se bave održavanjem vodotoka i saobraćajnica, od jutros je na terenu i zajedno sa građevinskom operativom uklanjaju nanose koje su bujice tokom noći i jutros nanijele na veći broj saobraćajnica", rekao je Gavranović.

On je novinarima izjavio da su rijeke Vrbanja i Vrbas premašile kote vanredne odbrane od poplava za oko tri metra, te da ima određenih problema sa nasipom u Česmi.

Gavranović kaže da je procjena da je taj nasip dobro urađen, ali je poprilično svjež, odnosno nije se još tlo stabilizovalo, pa može doći do problema pri porastu vodostaja.

Gradonačelnik je naglasio da bi porast vodostaja od jednog metra mogao već da ugrozi taj nasip i da bi moglo doći do odvaljivanja njegovih dijelova, ali smatra da do toga neće doći.

Prema njegovim riječima, protok Vrbasa kroz branu Hidroelektrane "Bočac" je u okviru redovnog stanja oko 180 metara kubnih u sekundi i to je redovan režim hidroelektrane. On kaže da brana ne može da napravi nikakav problem i da nema prevelikog dotoka vode u taj objekat.

Gavranović ističe da je na području grada Banjaluka, u kojem je proglašena vanredna situacija, došlo i do odrona zemljišta, a još se ne zna da li je riječ o klizištima ili o klizanju humusa uz objekte.

"Najteži problemi su u dijelu naselja Obilićevo, gdje je još sinoć došlo do izlivanja potoka koji tu protiče i do razvaljivanja njegovog korita, koji je sada saniran", naveo je Gavranović.

On je dodao da je bujica u taj potok odnijela nekoliko vozila i dio niskonaponske mreže, a sam potok sručio se do naselja Starčevica, gdje je došlo do plavljenja više stambenih jedinica u suterenskom nivou i dijela kuća u Ulici Stevana Bulajića.

Gradonačelnik Banjaluke je podsjetio da je još juče, nakon prijema upozorenja da ovu regiju očekuje veća količina oborina, podignut nivo spremnosti na viši stepen, te ponovio da trenutno nema ugroženih života ljudi niti pomjeranja i rušenja objekata u zoni gdje su se javila klizišta.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Enes

Zalosno.Prvo u maju pa opet sad.Jadan narod.Stvarno mi je zao svih.

MONDO REPORTAŽE