• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zasađeno drvo prijateljstva Srpske i Srbije

U Beogradu je danas, u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", zasađeno Drvo prijateljstva između Republike Srpske i Srbije, kao poklon mladih Srpske Srbiji i Parku Milutina Milankovića.

Stablo "Lalino drvo" zasađeno je u beogradskom Parku Milutin Milanković, preko puta Hrama Svetog Save, a na ploči ispod njega nalazi se natpis: "Milutinu Milankoviću, Republika Srpska, 09.09.2014".

Drvo su zasadili omladina Republike Srpske i Srbije, kao učesnici omladinskog foruma o poznatom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću, čiji je organizator Udruženje Srba iz BiH u Srbiji "Eko Srpska", koje okuplja mlade iz Srpske u Srbiji.

Ovaj događaj omogućilo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, zajedno sa Udruženjem "Milutin Milanković", Hidrometeorološkim zavodom Srbije i "Gradskim zelenilom".

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izrazio je zadovoljstvo što su mladi iz Srpske prvi koji su zasadili drvo prijateljstva u Parku Milutina Milankovića.

"Republika Srpska želi da se i na ovaj način još jednom oduži jednom takvom naučniku", rekao je Cicović i podsjetio da se sutra završava manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" skupom u Novom Sadu, kojem će prisustvovati najviši zvaničnici Srpske.

Cicović je rekao da se tokom ove manifestacije Republika Srpska predstavila Beogradu i Srbiji i pokazala šta je njena kultura, privreda, umjetnost, te najavio da će sljedeće godine ova manifestacija imati više sadržaja i biti održana u više gradova Srbije, osim Beograda i Novog Sada, u Nišu i Kruševcu.

Predsjednik Udruženja "Eko Srpska" Dušan Zekić rekao je da su se mladi iz Srpske okupili oko ideje da rade projekte i na očuvanju nacionalnog identiteta Srba iz Srpske, koji su u Srbiji.

"Simbolika je da treba učiniti više na stvaranju prijateljstva i zajedničkom djelovanju kada je u pitanju očuvanje nacionalnog identiteta, kao i na druženju omladine Srpske i Srbije", dodao je Zekić.

Skup su pozdravili i predsjednik Udruženja "Milutin Milanković" Slavko Maksimović, koji je najavio da će iduće godine biti postaljen i spomenik Milutinu Milankoviću u ovom istoimenom parku, kao i Jugoslav Nikolić, direktor Hidrometeorološkog zavoda Srbije, ispred kojeg se nalazi park gdje je zasađeno Drvo prijateljstva, te LJubomir Popara iz "Gradskog Zelenila", uz čiju podršku je i organizovano sađenje Drveta prijateljstva.

Drvo prijateljstva Republike Srpske i Srbije je dugovječno bjelogorično drvo, porijeklom iz Amerike, koje može da naraste 30 metara u visinu, a krošnja do 25 metara obima.

U umjetničkom dijelu programa nastupilo je jedno od najpoznatijih kulturno-umjetničkih društava iz Srbije "Gradimir".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE