• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radulj: Izvršiti reviziju biračkih spiskova

Autor SRNA

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj izjavio je da prijavljivanje velikog broja preminulih građana za glasanje izvan BiH predstavlja flagrantno kršenje Izbornog zakona i dokaz da se pojedinci služe izbornim prevarama.

"Ovo je dokaz i da je Izborni zakon BiH zreo za revidiranje i utvrđivanje što preciznijih normi, kako bi bio spriječen izborni inžinjering", rekao je Radulj.

On je pohvalio članove Centralne izborne komisije BiH, kao i njihove saradnike koji su utvrdili nepravilnosti sa ovim prijavama, te izrazio uvjerenje da 632 prijave, za koje su utvrđene nepravilnosti, nisu konačan broj.

Radulj je istakao da je potrebno izvršiti reviziju biračkih spiskova da se ovakve situacije više ne bi ponavljale u budućnosti.

On je pozvao sve građane da prijave eventualne nepravilnosti u vezi sa izborima i na taj način daju značajan doprinos potpunoj demokratičnosti izbora.

"Demokratski i fer izbori su nešto što čini BiH dijelom savremenih političkih sistema, ali ovakvo ponašanje ugrožava cjelokupan izborni proces i zaslužuje najoštrije sankcionisanje od nadležnih pravosudnih organa", upozorio je zamjenik ministra pravde.

On je poručio da se mora spriječiti da bilo ko iskrivljuje volju punoljetnih građana BiH protivzakonitim djelovanjem. "Očekujem da Tužilaštvo BiH u najkraćem roku utvrdi počinioce i da oni budu sankcionisani u skladu sa zakonom u što kraćem roku", naglasio je Radulj.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu CIK sa osnovom ukazivao na niz nelogičnosti u Izbornom zakonu, ali, uprkos tome, među poslanicima nije bilo saglasnosti o sadržaju tih izmjena.

"Nakon okončanja ovih izbora potrebno je pristupiti potpunoj analizi zakona i usvajanju izmjena, kako naredne lokalne izbore ne bismo dočekali sa ovakvim zakonskim rješenjima", zaključio je Radulj.

On je pozvao sve punoljetne građane da ispune svoju građansku dužnost i da izađu na izbore, čime bi onemogućili bilo kakvu zloupotrebu njihovog glasa.

Centralna izborna komisija dostavila je Tužilaštvu BiH kopije prijava za glasanje izvan BiH za koje su utvrđene nepravilnosti.

CIK je 2. septembra usvojio zaključak kojim su nadležne službe u Komisiji zadužene da Tužilaštvu BiH na postupanje dostave prijave za glasanje izvan BiH za koje su utvrđene nepravilnosti.

Riječ je o prijavama dostavljenim u ime umrlih osoba, prijavama koje je isti podnosilac dostavio sa različitim adresama unutar jedne zemlje, te prijavama istog podnosioca sa različitim adresama u dvije ili više zemalja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE