• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DNS: Poboljšati kvalitet obrazovanja

Autor SRNA

Demokratski narodni savez (DNS) zalaže se za povećanje kvaliteta obrazovanja i njegovu orijentaciju ka unapređenju procesa proizvodnje i kvaliteta života u Republici Srpskoj, saopšteno je iz ove stranke.

"Sistem obrazovanja potrebno je uskladiti sa potrebama društva i u taj sistem se mora ugraditi princip znanja, umjesto dosadašnjeg pristupa u kojem se formalno izdavanje diploma ne može poistovjetiti sa stvarnim znanjem koje treba da bude stečeno u sistemu obrazovanja", dodaje se u saopštenju.

DNS navodi da je dosadašnja praksa formalnog zapošljavanja, uglavnom, u službama institucija političkog sistema, javnim ustanovama i javnim preduzećima u Srpskoj dovela do ogromnog rasta neodgovornosti i nestručnosti u ovoj oblasti, kao i nedovoljnog zapošljavanja obrazovanih mladih ljudi u realnom ekonomskom sektoru.

Pored generalnog neusavršavanja za produktivno školovanje i obrazovanje na svim nivoim obrazovnog sistema, DNS je posebno zabrinut stanjem u visokom obrazovanju, u kojem je brza i nekontrolisana liberalizacija sistema visokog obrazovanja dovela do rasta broja diploma u pojedinim popularnim oblastima, poput prava i ekonomije, i do tolikog broja nezaposlenih u njima koje društvo neće moći godinama da zaposli.

Obrazovanje na svim nivoima od predškolskog do visokog je oblast koja može, ako se postavi na savremene osnove i moderni pristup, u ogromnoj mjeri da predstavlja ključnu polugu razvoja društva pod uslovom da bude prilagođeno potrebama društva i ka znanju kao glavnom rezultatu obrazovnog procesa, dodaje se u saopštenju DNS-a.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE