• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodostaji i dalje u porastu

Autor SRNA

Vodostaji rijeka na području Gradiške, Kozarske Dubice, Kostajnice i Novog Grada i dalje su iznad kote vanredne odbrane od poplava, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Na području Gradiške vodostaj Save izmjeren jutros u 9.00 časova iznosio je 752 centimetra, što je za 22 centimetra iznad kote vanredne odbrane od polava.

U naselju Senjak vrši se ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija.

Vodostaj Une u Kostajnici jutros je bio 84 centimetra iznad kote redovne odbrane od poplava, a na putnom pravacu Kostajnica - Dubica saobraćaj je otežan zbog vode na putu.

U Kozarskoj Dubici vodostaj Save jutros iznosi 873 centimetra, što je za 14 centimetara više u odnosu na jučerašnje mjerenje i u daljem je u porastu, dok vodostaj Une iznosi 433 centimetra ili 13 centimetara više od kote vanredne odbrane od poplava.

Nasip na Uni ojačan je i za sada je stabilan, a preduzete su i druge preventivne mjere zaštite od poplava na području Kozarske Dubice.

Putna komunikacija Kozarska Dubica - Kostajnica u mjestu Špilja, zbog izlivanja vode, prohodna je samo jednom kolovoznom trakom, a saobraćaj reguliše policija.

Na području Novog Grada vodostaj Sane je u opadanju u odnosu na juče, dok je vodostaj Une i dalje iznad kote redovne odbrane od poplave.

I dalje su u prekidu lokalni putni pravci Blagaj - Radomirovac, Blagaj - Vitasovci i putni pravac Gornji Agići - Kršlje.

Stanje na području Prijedora postepeno se normalizuje, ali odluka o proglašenju vanrednih mjera zaštite od poplava i dalje ostaje na snazi dok se ne sagleda stanje na terenu.

U Brodu i Šamcu rijeka Sava i dalje je u koritu.

U Prijedoru se stanje normalizuje

U poplavljenim prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenica stanje se normalizuje i voda se povlači, ali se i dalje zadržava u prirodnim depresijama, saopšteno je danas iz Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora.

"Vodostaj rijeke Sane jutros je iznosio 360 centimetara i ima trend pada s obzirom na to da nije bilo padavina na području grada Prijedora, niti na slivnom području vodotoka rijeke Sane", navodi se u saopštenju.

Sve putne komunikacije na području grada su prohodne. Otežan je saobraćaj u naselju Tukovi u ulicama Prištinska i Novosadska.

"Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice takođe su u padu, tako da nema ugroženih objekata u zonama ovih vodotoka", navodi se u saopštenju.

Stanovnici Raškovca, gdje su dvije trafostanice bile poplavljene, trebalo bi da u toku dana dobiju struju, a vodosnabdijevanje je uredno i provodi se uz pojačano hlorisanje.

Vodostaj rijeke Sane juče ujutro iznosio je 465 centimetara. Kritična tačka ovog vodostaja je 420 centimetara. Gradski štab za vanredne situacije Prijedor proglasio je u subotu, 13. spetembra, treći stepen pripravnosti zaštite od poplava.

Opada nivo Une i Sane u Novom Gradu

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu i dalje su u opadanju i, prema jutrošnjim mjerenjima, niži su za 50 centimetara u odnosu na jučerašnji nivo.

Vodostaj Une jutros u 7.00 časova iznosio je 454 centimetra, a Sane 482 centimetra.

U Osnovnoj školi (OŠ) "Sveti Sava " u Novom Gradu danas nema nastave jer su podzemne vode tokom vikenda došle do dvorišta i atrijuma škole, ali su đaci u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjim Agićima jutros u svojim klupama nakon što je u četvrtak, 11. septembra, nastava bila prekinuta usljed porasta vodostaje rijeke Japre.

U dolini Japre od juče su prohodni putni pravci, osim puta Blagaj - Radomirovac - Vitasovci, dok saobraćaj još ne funkcioniše ni na putu Urije - Šuća, gdje je kolovoz poplavila Sana.

Redovne mjere zaštite od poplava u ovoj opštini na snazi su od srijede, 10. septembra.

Na području opštine Novi Grad u protekla 24 časa palo je šest litara kiše po metru kvadratnom, a od četvrtka, 11. septembra, 112 litara.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE