• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sava raste, vodostaj Sane u opadanju

Autor SRNA

Vodostaj rijeke Save u opštinama Brod i Šamac ima tendenciju blagog rasta, dok je vodostaj Sane u opštini Prijedor jutros u 9.00 časova iznosio 255 centimetara i ima trend pada, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Vodostaji Gomjenice i Miloševice, na području prijedorske opštine, takođe su u padu, tako da nema ugroženih objekata u zonama ovih vodotoka.

Situacija u zonama naselja Tukovi i Raškovac i Gomjenica se normalizuje, povukle su se plavne vode, a voda se u poplavljenim zonama zadržava u prirodnim depresijama.

Sve putne komunikacije na području grada su prohodne.

Juče je normalizovano snabdijevenje električnom energijom u naselju Raškovaca, a vodosnabdijevanje iz distributivne mreže je uredno i provodi se uz pojačano hlorisanje.

Prisutan je problem sa vodosnabdijevanjem iz bunara koji su poplavljeni i gdje je potrebno izvršiti ispumpavanje vode i dezinfekciju bunara.

S obzirom na to da je u posljednja 24 časa prisutan stalni trend pada vodostaja Sane i Gomjenice i da se voda povukla u korito ovih rijeka, aktivnosti su bile usmjerene na izvođenje radova koji omogućavaju povlačenje vode u korita.

U domu zdravlja izvršene su pripreme za početak dezinfekcije prostorija koje su bile poplavljene, a koje su očišćene.

U opštini Gradiška, vodostaj Save izmjeren jutros u 9.00 časova iznosio je 780 centimetara, što je za 50 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Nasipi su stabilni, voda ima veoma brz protok, što povoljno utiče na ukupno stanje, a pripadnici Civilne zaštite redovno prate dešavanja na terenu. Na području opštine za sada nema ugroženih objekata, a voda se izlila u nebranjeno područje.

Vodostaj Save na području opštine Srbac jutros u 9.00 časova iznosio je 880 centimetara, što je za 20 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

Lokalni putni pravci na području opštine Novi Grad, Blagaj - Radomirovac, Blagaj - Vitasovci i putni pravac Gornji Agići - Kršlje od noćas su prohodni.

Vodostaj Sane izmjeren jutros u 7.00 časova iznosio je 356 centimetara, što je za 50 centimetara niže u odnosu na mjerenje od sinoć u 21.00 čas, te ima tendenciju opadanja.

Vodostaj Une, prema mjerenju jutros u 9.00 časova, iznosi 320 centimetara, što je za 52 centimetra niže u odnosu na mjerenje od sinoć u 21.00 čas i ima tendenciju opadanja.

Vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici je u padu i trenutno iznosi 328 centimetara, dok nivo Save stagnira i iznosi 876 centimetara, izjavio je šef Opštinskog odsjeka Civilne zaštite Đuro Trubarac.

"U protekla 24 časa vodostaj Une je u padu osam do 10 centimetara i na području grada nema opasnosti od poplava", rekao je Trubarac.

On je dodao da su tokom jučerašnjeg dana nadležne službe pregledale kompletan teren uz Savu do granice sa Gradiškom, te da su na kritičnim mjestima pripremljene vreće sa pijeskom.

Na području opštine Kozarska Dubica, u mjestu Ševarlije, zaplavljeno je 12 kuća, a poplavama je zahvaćeno i osam vikendica u nebranjenom dijelu sela Donja Gradina.

Vanredne mjere zaštite od poplava u Kozarskoj Dubici na snazi su od subote, 13. septembra.


Vodostaj Save u opštini Brod ima tendenciju blagog rasta i jutros u 6.00 časova iznosio je 711 centimetara i za sada nema izlivanja iz korita. Kota redovne odbrane od poplava je 730 centimetara.

I u Šamcu vodostaj Save ima tendenciju blagog rasta i jutros u 6.00 časova iznosio je 528 centimetara. Kota redovne odbrane od poplava je 650 centimetara.

Vodostaj Save u 7.00 časova na vodomjernoj letvi u Rači iznosio je 502 centimetra i viši je za 14 centimetara u odnosu na mjerenje od sinoć u 18.00 časova.

Na Hidroelektrani Zvornik protok vode u 7.00 časova iznosio je 179 metara kubnih u sekundi, a u Višegradu dva metra kubna u sekundi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE