• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od obećanih stotina miliona ništa nije uplaćeno

Autor SRNA

Od novca koji je obećan na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć BiH i Srbiji, koja je u Briselu održana 16. jula, do danas nijedna KM nije uplaćena Vladi RS i Vladi FBiH.

Vlada RS saopštila je da su informacije koje plasiraju pojedine ambasade u BiH o stotinama miliona KM pomoći donatora za sanaciju posljedica poplava, a da vlasti u BiH, navodno, nisu sposobne da ih uzmu, najobičnija laž i manipulacija.

Od novca koji je obećan na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć BiH i Srbiji, koja je u Briselu održana 16. jula, do danas nijedna KM nije uplaćena Vladi Srpske, a to isto su potvrdile i Vlada Federacije BiH i pojedinih kantona, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Jedina donatorska sredstva koja su uplaćena na račun Vlade, odnosno Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske nakon poplava, a potom prenesena na račun korisnika, jesu donatorska sredstva Vlade Srbije namijenjena za sanaciju škola u Doboju i Šamcu.

"Ističemo da je do sada Vlada Srpske svojim vlastitim angažmanom i programom mjera obezbijedila pomoć građanima ugroženim poplavama, a jedina strana sredstva za saniranje šteta od poplava jesu kreditna sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, s tim da su ovi aranžmani ispregovarani prije navedene donatorske konferencije", navodi se u saopštenju.

Riječ je o kreditnim sredstvima, a ne donacijama, jer se one realizuju po pojedinačnim projektima uz opredjeljenje samih donatora o objektu koji se sanira, a djelimičnu informaciju o sudbini i namjeni obećanih donatorskih sredstava Vlada Srpske uspjela je dobiti tek mjesec i po dana nakon održane donatorske konferencije.

U saopštenju se napominje da je Vlada Republike Srpske prva u regionu usvojila set zakona i mjera kojima se obezbjeđuje pomoć stanovništvu pogođenom teškim poplavama i klizištima, kao i sanacija svih vidova šteta nastalih usljed prirodne katastrofe koja je zadesila Srpsku.

Sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Srpske do sada su obezbijeđena od doprinosa solidarnosti, poreza na upotrebu i držanje dobara, naknada za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije, kreditnih i budžetskih sredstava, te donacija fizičkih i pravnih lica, ali nije bilo priliva inostranih donacija od navedene donatorske konferencije.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MZ

Ovi iz međunarodne zajednice su po običaju pokvareni ko mućkovi. Oni bi najviše voljeli da mog djeda Mirka narod izabere u oktobru

MONDO REPORTAŽE