• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od oktobra na snazi novi pravilnik o prevozu

Autor Anadolija

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine izradilo je novi Pravilnik o usklađivanju i registraciji međunarodnih i međuentitetskih redova vožnje autobuskih linija.

Ovaj pravilnik počeće da se primjenjuje u oktobru, nakon objave u Službenom glasniku BiH. Njime su otklonjene manjkavosti prethodnih pravilnika i osigurana zdrava i fer konkurencija u autobuskom saobraćaju.

"Uvjeren sam da će na ovaj način biti uveliko olakšan međunarodni i međuentitetski linijski prevoz. Siguran sam da će i putnici i prevoznici biti zadovoljniji. Nakon niza godina, određeni postupci su konačno administrativno odblokirani čime je osigurana njihova pravilna funkcija u korist svih građana Bosne i Hercegovine“, kazao je tim povodom ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Dosadašnji pravilnici i „bliži kriterijumi“ o načinu i postupku usklađivanja i registrovanja redova vožnje međunarodnih autobuskih linija u sebi su sadržavali bitna ograničenja, manjkavosti i nejasnoće što je rezultiralo nemogućnošću ostvarivanja prava prevoznika i putnika u međuentitetskom i međunarodnom autobuskom saobraćaju.

"U vrijeme donošenja spomenuti pravilnici bili su rješenje za prevladavanje stanja nepostojanja sistema kao garanta za uspješno upravljanje, razvoj saobraćaja  i saobraćajne politike u BiH. Jasno je da se zahtjevi i potrebe na tržištu mijenjaju i upravo zato smo krenuli u proces izmjene i usklađivanja zakonske regulative sa onom unutar EU, uz potpuno novi koncept organizacije i pristupa problemima koji tretiraju pitanja međunarodnog linijskog prijevoza putnika. Cilj nam je osigurati zdravu konkurenciju i fer nadmetanje“, istakao je ministar Hadžić.

Novim Pravilnikom o usklađivanju i registraciji međunarodnih i međuentitetskih redova vožnje definisano je da usklađivanje redova vožnji provodi Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH), kao prvostepeni organ u postupku, čime se obezbjeđuje dvostepenost postupka od strane različitih organa.

Pri tome su precizno određena pravila kod prigovaranja, pri čemu svi prevoznici imaju pravo da izraze svoje neslaganje sa redom vožnje koji je kandidovan, a sam postupak je transparentan i javan jer se svaki kandidovani zahtjev objavljuje putem web stranice VTK BiH.

Rok za donošenje odluke o usklađenosti je 30 dana. Ukoliko se radi o međuentitetskom redu vožnje, procedura odobravanja podrazumijeva i angažovanje entitetskih organa nadležnih za usklađivanje. Zahtjevi se mogu podnijeti tokom cijele godine  u zavisnosti od opredjeljenja prevoznika.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE