• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slavko Vučurević uklonjen sa izborne liste

Autor SRNA

Centralna izborna komisija BiH uklonila je sa liste PDP-a za Skupštinu RS Slavka Vučurevića zbog korištenja na izbornim tribinama PDP-a u Trebinju i Nevesinju jezika mržnje i izrečenih uvredljivih sadržaja prema pripadnicama ženskog pola

Vučurević je za svoje ponašanje kažnjen i novčano sa 3.000 KM, a PDP čiji je on član sa 6.000 KM.

Činjenično stanje utvrđeno je analizom transkripta i snimaka sa tribina PDP-a održanih 29. septembra u Trebinju i 30. septembra u Nevesinju.

Ocijenjeno je da Vučurevićeve izjave sadržajem šire i podstiču netoleranciju i nasilje, te da predstavljaju govor mržnje, kao i da predstavljaju uvredljivo ponašanje prema ženskom polu.

PDP je kažnjen zbog odgovornosti za ponašanje svog člana.

Cvijanovićeva pozdravlja odluku CIK-a

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pozdravila je odluku Centralne izborne komisije BiH da sa liste PDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske ukloni Slavka Vučurevića. Ona je istakla da je novčana kazna premala i da će reagovati i privatnom tužbom. Cvijanovićeva očekuje da će dobiti satisfakciju, jer je ono što se dešavalo na tribini PDP-a u Trebinju "do sada neviđeno".

 Članovi CIK-a konstatovali su da se ne smije tolerisati kršenje Izbornog zakona kojim je zabranjeno vođenje uvredljive kampanje, podsticanje na netoleranciju i mržnju, korištenje uvredljivog i ponižavajućeg jezika.

CIK je po osnovu službene dužnosti, a na inicijativu SNSD-a pokrenuo utvrđivanje kršenja odredbi Izbornog zakona u navedenom slučaju.



U skladu sa svojim procedurama, Komisija je tražila izjašnjenje Vučurevića, PDP-a i Saveza za promjene, koalicije čiji je PDP član.

Vučurević i PDP su dostavili izjašnjenje u kojem su negirali svoju odgovornost za događanja na tribinama u Trebinju i Nevesinju, ali nisu osporili činjenično stanje.

Vučurević i PDP imaju pravo žalbe na odluku CIK-a.


Na tribini PDP-a u Trebinju skanidarano je "Mile lopove", "Željka ku.vo", "Igore Turčine", a uvredljiv sadržaj izgovoren je i na tribini u Nevesinju.

Član Komisije Branko Petrić zatražio je danas da se CIK hitno izjasni i o izjavama kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sefera Halilovića usmjerenim protiv Republike Srpske, koje je on izrekao u programu Federalne TV.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE