• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Izetbegović i Čović proglasili pobjedu

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Bakir Izetbegović (SDA) proglasio svoju pobjedu za bošnjačkog člana, a Dragan Čović (HDZ BiH) za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. SDP priznao poraz Bakira Hadžiomerovića.

 FBiH: Izetbegović i Čović proglasili pobjedu Izvor: MONDO/ Samir Cacan

Izvor: MONDO/ Samir Cacan

Bakir Izetbegović proglasio je svoju pobjedu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

''Koristim priliku da se zahvalim svim glasačima. Napravili su dobar izbor, hvala aktivistima i medijima koji su korektno izvještavali. SDA ima veoma pouzdan izvor praćenja izbora, od 75 posto prebrojanih glasova, 225.000 glasova pripalo je meni. Sljedeći kandidat ima 55.000 glasova manje i ta se razlika poveća. Proglašavam pobjedu, ja sam ponovo bošnjački član Predsjedništva'', kazao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao i da je Ramiz Salkić osvojio ubjedljiv broj glasova za potpredsjednika RS.

Ispred centrale SDA u Sarajevu nekoliko desetina automobila prošlo je sa zastavama stanke proslavljajući uz pjesmu uspjeh stranke na izborima, iako još uvijek nisu bili ni preliminarni rezultati izbora.

Fahrudin Radončić na pres konferenciji priznao poraz od SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva.

"Čekali smo rezultate CIK-a i rezultat SBB-a nam je jako bitan. Prošli put smo bili treći, sad ćemo gotovo sigurno biti drugi", rekao je Radončić i dodao da su zadovoljni ovim rezultatima.

Izvor: MONDO/ Samir Cacan

Dragan Čović (HDZ BiH) zahvalio je svima koji su glasali, kako bi njegova koalicija ostvarila ovako dobar rezultat i proglasio svoju pobjedu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Izlaznost je na nivou naših očekivanja, a mi smo u HDZ- u prezadovoljni rezultatima, jer u svim opštinama u kojima žive hrvati naš rezultat u postotcima je od 60, 65 pa negdje i 90 odsto. Da imamo izbornu jedinicu to bi bila ubjedljiva pobjeda" rekao je Čović.

Martin Raguž (HDZ 1990) izjavio je za medije kako očekuje da po prebrojavanju svih glasova on bude novi član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

"Kada bude prebrojano 100 odsto glasova mi vjerujemo da sam ja novi član Predsjedništva", rekao je Raguž i zahvalio svim biračima na glasovima.

Prema preliminarnim rezulatatima Centralne izborne komisije Bakir Izetbegović osvojio je 194.455 glasova na 76,52 odsto prebrojanih biračkih mjesta, dok je Dragan Čović osvojio 88.994 glasova na 76,52 odsto prebrojanih biračkih mjesta.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija je čestitao izbornim pobjednicima nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila preliminarne, nepotpune i nezvanične rezultate.

"Građani su se opredijelili za SDA i oni su očigledno pobjednici izbora. Mi nismo govorili ljudima ono što vole čuti već ono što trebaju čuti. Vjerujemo da je SDP politička snaga koja će se boriti da ljudi imaju nadu, da vjeruju da je moguće bolje, da ubuduće budu politička snaga nade i bolje, ujedinjene BiH", rekao je Lagumdžija i dodao da večerašnji rezultati nisu nešto što vodi ka tom putu

Lagumdžija je dodao da je najvažnije da BiH bude ujedinjena zemlja.

Željko Komšić, lider Demokratske fronte BiH, zahvalio je građanima BiH na glasanju za DF, kao i onima koji nisu, riječima "hvala im zato što su izašli na izbore", istaknuvši da je nakon današnjih opštih izbora u BiH DF vjerovatno druga stranka po snazi u Federaciji BiH.

"Možemo reći da smo prva stranka u političkom životu BiH koja je za kratko vrijeme postigla tako veliki uspjeh. Moram reći da smo zadovoljni kad imamo u vidu protiv kakvih stranačkih infrastruktura smo se borili i kakva je ukupna situacija u BiH", kazao je Komšić.

Naglasio je da je DF iz ovih izbora izvukla određene pouke, pogotovo, kako je dodao, o pravcu političkog djelovanja u budućnosti.

"O koaliranju me nemojte pitati, jer vjerovatno će odgovor na to pitanje sačekati konačne rezultate Centralne izborne komisije BiH", naglasio je Komšić..

Za parlament BiH prema podacima SDA vodi SDA sa 36,90 odsto, SBB 14,8 odsto i Demokratska fronta Željko Komšić 14,30, SDP 9,20 odsto glasova.

U utrci za Federalni parlament vodi SDA s 51,90 odsto, HDZ ima 13,90 odsto, SBB ima 11,40, DF 7,90, a SDP 7,30 odsto glasova.

SDP traži poništavanje i ponavljanje izbora na pojedinim biračkim mjestima

Potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Lidija Korać je večeras, sat vremena nakon zatvaranje birališta, zatražila poništavanje izbora na biračkim mjestima gdje su, prema njenim riječima, evidentirane povrede izbornog procesa.

Ona je rekla kako je u dva obraćanja Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) saopštila kako nije bilo nepravilnosti, odnosno da su sve nepravilnosti tehničke naravi.

"Dogodile su se velike nepravilnosti na velikom broju mjesta. Zabilježen je nedostajući broj glasačkih listića na određenom broju biračkih mjesta. Stav SDP-a je da se poništi glasanje na tim mjestima. Sve to baca sumnju na izborni proces na tim glasačkim mjestima. Nedostatak listića podsjeća na bugarski voz", rekla je Korać i dodala da nije moguće ispraviti nedostatak glasačkih listića, već jedino ponišitit izbore na tom glasačkom mjestu.

CIK: Izlaznost u BiH 54,15 odsto

Prema podacima CIK-a sa redovnih biračkih mjesta na kojima se glasalo lično na birališta je izašlo 1.747.244 ili 54,14 odsto birača na nivou BiH. Izlaznost je, kad su u pitanju entiteti, veća u RS-u sa 683.220 birača koji su glasali ili 56,49 odsto, dok je u FBiH glasalo 1.064.024 ili 52,73 odsto.

Potpredsjednica SDP-a je rekla da su zabilježene aktivnosti koje se nisu ranije dešavale.

"Situacija da su osobe s pištoljima dolazile na mjesta i prijetile na biračkom mjestu u Podveležju. U Livnu je predsjednik biračkog odbora ubacio 50 listića u kutiju. Očekivali smo da to mjesto bude zatvoreno", rekla je Korać i apelovala da se učini sve da slobodna volja birača bude ispoštovana.

Ona je naglasila da se s manjkom glasačkih listića može otvoreno posumnjati u izborni proces u jednom njegovom dijelu i sumnjati u rezultate izbora.

"Do sada nismo dobili odgovor šta se dešava s glasanjem iz inostranstva, sa listićima koji su dostavljani na jednu adresu i da li su građani u dijaspori mogli slobodno glasati", rekla je Korać.

Ona je rekla da SDP očekuje da nadležene institucije reagiraju, ali da izbori budu poništeni i ponovoljeni na tim mjestima, a ne da kažu da to ne utječe na proces.

Istakla je da sve ove nepravilnosti dokumentovane.

Prema informacijama CIK-a, s obzirom na mali uzorak obrađenih biračkih mjesta, informacije o rezultatima općih izbora za Predstavnički dom PS BiH bit će objavljeni u ponedjeljak u 14 sati.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE