• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA i SNSD vode za Parlament BiH

Autori mondo.ba Autori Anadolija

SDA vodeća za Parlament BiH sa 11 mandata. SNSD bi trebao imati šest mandata, SDS, DF i SBB po pet mandata, HDZ BiH i SDP po tri, a po jedan HDZ 1990, BPS, PDP-NDP i DNS-NS-RS. SDP apsolutni gubitnik izbora.

 SDA i SNSD vode za Parlament BiH Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

Stranci demokratske akcije (SDA) pripada čak 10 zastupničkih mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz FBiH pokazuje analiza Anadolije urađena na bazi do sada prebrojanih 798.874 glasačka listića ili 75,02 posto.

Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost (SBB) na osnovu tih podataka trebali bi da dobiju po pet zastupničkih mandata, Koaliciji predvođenoj HDZ-u BiH pripadaju tri mandata koliko i SDP-u, te po jedan HDZ-u 1990 i Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranci (BPS).

Na osnovu do sada prebrojanih 576.306 glasačkih listića ili 82,84 posto Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) trebalo bi da pripadne šest poslaničkih manadata iz RS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Na osnovu tih podataka SDS-u bi trebalo pripasti pet poslaničkih mandata.

Po jedan mandat trebala bi dobiti Koalicija DNS-NS-SRS i PDP-NDP, kao i SDA.

Inače, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine broji ukupno 42 zastupnika/poslanika, od kojih je 28 iz bh. entiteta FBiH, a 14 iz bh. entiteta RS.

Analiza Anadolije pokazuje da je SDA izborni dobitnik koja je u FBiH u odnosu na dosadašnji mandat povećala broj zastupnika za tri - do sada imala sedam, dok je najveći gubitnik SDP koji je izgubio čak pet mandata - imao osam.

Najveći izborni dobitnik je DF koji je kao novi politički subjekt osvojio pet zastupničkih mandata, dok bi BPS koji do sada nije bio parlamentaran na državnoj razini trebao dobiti jedno zastupničko mjesto.

SBB je na osnovu analize dosadašnjeg broja glasova povećala broj zastupnika za jedan, imala četiri, dok su HDZ BiH i HDZ 1990 zadržali dosadašnji nivo - imali tri, odnosno jednog zastupnika.

 Kada je u pitanju RS izborni dobitnik je SDS koji bi trebao povećati broj poslaničkih mandata za jedan, do sada imao četiri.

Veliki uspjeh napravila je i SDA koja bi trebala dobiti jednog poslanika iz tog entiteta. U dosadašnjem mandatu iz tog entiteta u protekle četiri godine nije bilo nijednog poslanika iz bošnjačkog naroda, čime je osiguravanje jednog mandata još značajnije. Time bi ukupan broj mandata koje bi trebala dobiti SDA bio veći za četiri u odnosu na dosadašnji mandatni period.

SNSD je najveći gubitnik s obzirom da je izgubio dva poslanička mandata - imao osam.

PDP ostaje na istom, jednom mandatu s tim što ga je do sada imao samostalno, a od sada u Koaliciji sa NDP-om. Isto je i sa DNS-om. I ova stranka je samostalno imala jedan poslanički mandat, što će biti i ubuduće, ali u koaliciji sa NS-om i SRS-om.

SDP apsolutni gubitnik izbora

Socijaldemokratska partija (SDP) BIH doživjela je apsolutni krah na jučerašnjim izborima na svim nivoima vlasti. To dokazuju i uporedni rezultati sa prošlih izbora, održanih prije četiri godine.

Kada je u pitanju Zastupnički dom Parlamenta BiH SDP BiH 2010. osvojio je 26,07, a juče, na osnovu do sada obrađenih 75,02 posto biračkih mjesta, samo 9,70 posto glasova.

Prije četiri godine SDP BiH je osvojila 266.023, a juče 70.398 glasova.

SDP će izgubiti mandate i u Parlamentu FBiH. Na osnovu 73,02 posto do sada obrađenih biračkih mjesta na jučer održanim izborima, Socijaldemokratska partija (SDP) BIH osvojila je 176.483 glasa manje za Zastupnički dom Parlamenta FBiH nego na Opštim izborima održanim 2010. godine.

Prije četiri godine SDP BiH dobila je povjerenje 251.053 glasača kad je u pitanju Federalni parlament, a na ovogodišnjim izborima do sada samo 74.570.

Iako treba biti obrađeno još oko 17 posto biračkih mjesta, to neće uveliko promijeniti činjenicu da će SDP BiH u entitetskom parlamentu izgubiti mnogo mandata u odnosu na period 2010-2014., kada ih je imala 28.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE