• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi BiH pasoši 50 KM

Autor SRNA

Savjet ministara BiH donio je danas Pravilnik o cijeni putnih dokumenata, koji predviđa uvođenje nove generacije pasoša sa tankom polikarbonatnom savitljivom identifikacionom drugom stranom.

 Novi BiH pasoši 50 KM Izvor: MONDO arhiva

Izvor: MONDO arhiva

Tako će BiH biti prva zemlja u svijetu sa novom generacijom pasoša koja ispunjava četiri uslova: lasersku personalizaciju, onlajn akviziciju podataka, polikarbonat stranicu sa podacima i sliku u boji.

Cijena pasoša koji važi 10 godina iznosi 50 KM. Prosječna cijena pasoša u regionu i Evropi sa rokom važenja od 10 godina iznosi 64,8 evra.

Cijena pasoša za djecu od tri do 18 godina koji važi pet godina iznosi 40 KM, a za djecu koja nisu navršila tri godine cijena pasoša iznosi 30 KM, sa rokom važenja od tri godine.

Savjet ministara BiH utvrdio je danas, na sjednici u Sarajevu, Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Savjeta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola.

Sporazumom se uređuju priznavanje i zamjena vozačkih dozvola građanima jedne zemlje, kojima je odobreno prebivalište ili boravište na teritoriji druge zemlje, bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog ispita za upravljanje kategorijom motornih vozila koju posjeduju, saopšteno je iz Savjeta.

Ministarstvo komunikacija i transporta uputiće prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u dalju proceduru zaključivanja, a za potpisnika predložen je ministar komunikacija i transporta.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, donio je Odluku o formiranju Interresorne radne grupe za analizu efekata uplovljavanja stranih brodova u obalni dio Jadranskog mora u BiH.

Interresorna radna grupa, koju čine predstavnici ministarstava na nivou BiH i opštine Neum, u roku od 30 dana sačiniće analizu efekata uplovljavanja stranih brodova u obalni dio Jadranskog mora u BiH, vodeći računa o ekološkim, ekonomskim, spoljnopolitičkim, bezbjednosnim i odbrambenim aspektima uplovljavanja stranih brodova. Za koordinatora radne grupe imenovan je Izet Bajrambašić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta.

Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima, koji je potpisan 26. septembra 2014. godine u Beogradu.

Zaključivanjem ovog memoranduma uspostavljen je pravni okvir za saradnju dvije zemlje na trećim tržištima u oblastima od zajedničkog interesa na principima ravnopravnosti, uzajamne koristi i reciprociteta, te u skladu sa obavezama dvije zemlje koje proizilaze iz domaćeg zakonodavstva i međunarodnih ugovora.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, usvojio je Plan postupanja prema preporukama Kancelarije za reviziju institucija BiH prema Izvještaju revizije učinka o temi "Upravljanje ugovorima o djelu i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u institucijama BiH".

Planom je definisano osam aktivnosti koje će ministarstva, Savjet ministara i Parlamentarna skupština provesti u tačno utvrđenim rokovima s ciljem budžetskih ušteda i usvajanja jedinstvenih pravila i procedura u vezi sa ugovorima o djelu, te o privremenim i povremenim poslovima.

Među aktivnostima je izrada izmjena i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH do 31. decembra s ciljem obezbjeđivanja polazne zakonske pretpostavke za zaključivanje ugovora o povremenim i privremenim poslovima i preciznijeg određivanja uslova za njihovo sklapanje.

Savjet ministara će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o radu svojim aktom definisati jedinstvena pravila i procedure o upravljanju ugovorima o djelu, te o povremenim i privremenim poslovima.

Na sjednici je danas, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donesen Pravilnik o biobezbjednosnim mjerama za smanjenje rizika od prenosa visoko patogene influence ptica sa ptica koje žive u divljini na perad i druge ptice u zatočeništvu, koji je usklađen sa odgovarajućim direktivama EU.

Ovim pravilnikom utvrđuju se mjere biološke bezbjednosti za smanjenje rizika od prenosa visoko patogene influence ptica koju uzrokuje virus influence A – podvrste H5Nl sa ptica koje žive u divljini na perad i druge ptice u zatočeništvu, te obezbjeđuje sistem ranog otkrivanja u područjima posebnog rizika, kao i uslovi za stavljanje u promet gajene peradi namijenjene za obnovu populacije slobodno živuće divljači.

Nadležna tijela za provođenje ove odluke su Kancelarija za veterinarstvo BiH i nadležna tijela entiteta i Brčko distrikta BiH.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE