• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bujice prijete: Zaplavljeno oko 100 domaćinstava

Autori mondo.ba Autori SRNA

Nabujale riječice i potoci prave nove probelme . Usljed obilnih padavina zaplavljeno je više desetina domaćinstava u potkozarskim naseljima, a ima i poplavljenih kuća. Bujica urušila dio kuće u Kostajnici. Rastu Sana i Una u Novom Gradu.

U naselju Topolik kod Prijedora zaplavljeno je 70 domaćinstava, a poplavljene su četiri kuće, dok je u naselju Donji Orlovci zaplavljeno deset stambenih objekata, rekao je šef Odsjeka Civilne zaštite grada Prijedor Dušan Vranješ.

"Vodostaj rječice Miloševice naglo je porastao i izlio se usljed intenzivnih padavina tokom protekle noći, dok vodostaji Sane i Gomjenice za sada nisu kritični", rekao je Vranješ Srni.

Prema njegovim riječima, ekipe Civilne zaštite i Teritorijalne vatrogasne jedinice su na terenu i prevoze čamcima mještane zaplavljenih područja.

"U naselju Vrbice uz isti ovaj vodotok trenutno stanje je dobro, što znači da je pročišćavanje korita koje je urađeno nakon majskih poplava već sada pokazalo pozitine rezultate", dodao je Vranješ.

On je naveo da, prema sadašnjim vremenskim prognozama, u toku dana neće biti intenzivnih padavina i da se u tom slučaju očekuje povlačenje bujičnih voda u korito Miloševice.

Teška situacija u Kozarskoj Dubici

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro obišao je danas područja u ovoj opštini ugrožena poplavama i ocijenio da je najsloženija situacija u selima Vrioci i Komlenac.

"U Komlencu imamo nekoliko kuća u koje je voda ušla u stambeni dio. Što se tiče Vrioca, vodostaj i dalje raste i trenutno se radi na zaštiti preduzeća `Mlijekoprodukt`", rekao je Zlojutro.

On je dodao da se voda u naseljenom mjestu Knežica povlači, te da tamo ima određen broj zaplavljenih domaćinstava.

"Ekipe Civilne zaštite su na terenu i za sada nismo imali potrebu za evakuacijom, a ako bude potrebe, spremni smo i za to", rekao je Zlojutro.

On je naglasio da je služba Vatrogasne jedinice sa pumpama u pripravnosti u krugu preduzeća "Mlijekoprodukt" da bi se reagovalo u slučaju da voda kroz šahtove prodre u preduzeće.

"Prilično je teška situacija na nekoliko lokacija. Lokalni vodotoci se decenijama nisu održavali, a i sama saobraćajnica Kozarska Dubica-Kostajnica postavljena je tako da se nije mislilo o vodotocima. Zbog toga predstoje značajni investicioni radovi", rekao je Zlojutro.

On je potvrdio da je prije nekoliko dana opština Kozarska Dubica dobila dopis od preduzeća "Putevi Republike Srpske" i Ministarstva saobraćaja i veza Srpske, koji su nadležni za održavanje magistralnih puteva, u kojem se navodi da su obezbijeđena sredstva za izgradnju još jednog propusta ili mosta u Komlencu što bi riješilo probleme sa kojima se mještani suočavaju pri obilnim padavinama.

Zlojutro je naveo da sličan problem postoji u selu Demirovac, a da nadležni za održavanje vodoprivrednih objekata u tom području vrše izradu projekta.

On je izrazio bojazan da bi se problemi sa poplavama mogli ponavljati ako se ne ubrza djelovanje na terenu.

Obilne padavine i poplave ugrozile su danas na području opštine Kozarska Dubica 75 domaćinstava i uzrokovale prekid ili otežan saobraćaj na magistralnim i lokalnim putevima, a pod vodom su i desetine hektara oranica.

Vodena bujica urušila dio kuće u Kostajnici

Nabujali potok Tavija danas je potkopao i urušio dio kuće Sime Stijaka u Petrinjskoj ulici u Kostajnici, potvrdio je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Pašić je rekao da radnici Komunalnog preduzeća pokušavaju interventnim mjerama obezbijediti da se objekat dalje ne uruši.

Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko časova kiša je oslabila, a vodostaj nabujalnih potoka Tavija i Bunjarica lagano opada.

Pašić je rekao da je voda ušla u desetak pomoćnih objekata u Ulicama 2. maja i Vase Pelagića, a saobraćaj je na svim putevima otežan.

"U potpunosti je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Kostajnica – Prijedor kroz Palijski jarak. Alternativni pravac je lokalni put uz Marinkoviće ka Kalenderima. Na magistralnom putu Novi Grad – Kostajnica zbog veće količine vode na putu u naselju Grdanovac saobraćaj je usporen, a ista je situacija i na putu Kostajnica – Kozarska Dubica u mjestu Petrinja", naveo je Pašić.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo proglasio je noćas stanje pripravnosti zbog neposredne opasnosti, prijetnje i rizika od poplava na području opštine.

Novi Grad: Zaplavljeno nekoliko kuća


Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u porastu, a riječice i potoci zaplavili su nekoliko kuća i više pratećih objekata na području ove opštine.

U podgrmečkom dijelu opštine Novi Grad iz korita se izlila rijeka Vojskova koja je u Donjim Matavazima poplavila tri kuće, više vikendica i pratećih objekata.

Božo Ličina iz Matavaza rekao je da od noćas sa sinom izbacuje vodu iz štale, a uništena mu je silaža. "Ove godine ovo je 13. put da mi voda plavi sve. Sve mi je uništeno, usjevi, silaža", istakao je Ličina.



U Dolini Japre od jutros je u prekidu saobraćaj na putu Gornji Agići - Kršlje u Jagodnjaku i na putu Blagaj - Budimlić Japra u Suhači.

Zbog izlivanja riječice Ovanjske u prekidu je saobraćaj i na putu Ćele - Budimlić Japra.

Zbog izlivanja Japre danas su bili skraćeni časovi u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjim Agićima. Direktor škole Milenko Tomić rekao je da je nastava završena u 10.30 časova.

U potkozarskom dijelu opštine jutros je nabujali potok u Dobrljinu zaplavio dvije kuće, ali se sitaucija u međuvremenu normalizovova.

U Velikoj Žuljevici odron je zatvorio dio puta u Gajićima.

Vodostaj Sane u Novom Gradu u 13.00 časova iznosio je 426 centimetara i u porastu je za 52 centimetra od 10.00 časova.

U Novom Gradu jutros od 7.00 časova na snazi su redovne mjere zaštite od poplava.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE