• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lijanovići pušteni na slobodu

Autor SRNA

Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je žalbe advokata i ukinulo pritvor braći Lijanović iz Širokog Brijega Jerku, Jozi i Slavi, te Miloradu Bahilju i Mirku Galiću, uhapšenima u akciji "Meso" početkom septembra.

Nakon isteka jednomjesečnog pritvora, Sud BiH je uhapšenima, na prijedlog Tužilaštva BiH, produžio pritvor za još dva mjeseca.

Međutim, advokati su se žalili na ovakvu odluku smatrajući je neprimjerenom, jer osumnjičene osobe ni na koji način ne bi mogle boravkom na slobodi ometati dalji tok postupka, počiniti novo krivično djelo ili napustiti BiH.



Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH odredilo je mjere zabrane za petoricu uhapšenih u akciji "Brend", kojima je danas ukinut pritvor, potvrđeno je Srni u ovom sudu.

Pritvor je ukinut potpredsjedniku Vlade Federacije BiH Jerku Ivankoviću Lijanoviću, njegovoj braći Jozi i Slavi, ministru pravde FBiH Miloradu Bahilju i knjigovođi Mirku Galiću.

Njima su određene mjere zabrane putovanja, napuštanja mjesta boravka, preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, posjećivanja nekih mjesta, sastajanja sa određenim licima i naloženo im je obavezno javljanje nadležnom organu jednom sedmično.

Oni će biti pušteni iz pritvora nakon što predaju važeće putne isprave.

Odluka je donesen nakon žalbi advokata Lijanovića.

Lijanovići, Bahilj i Galić uhapšeni su prije dva mjeseca u akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH, a sumnjiče se za organizovani kriminal, utaju poreza i pranje novca čime su budžet BiH oštetili za 11,6 miliona KM.

U pritvoru su proveli mjesec dana, a Sud BiH je nedavno, na prijedlog Tužilaštva, donio odluku da im pritvor bude produžen za dva mjeseca i trebalo je da traje do 29. novembra.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE