• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo vrbovanje "preletača"

Autor mondo.ba

Dok traju pregovori o formiranju Vlade RS, na terenu se vodi pravi mali rat za poslanike, odnosno "preletače", koji bi pojačali redove onih koji prvi dođu do većine od 42 poslanika.

 Počelo vrbovanje "preletača" Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

U najjačim partijama u RS, odnosno SNSD-u i SDS-u, tvrde da će upravo njihovu većinu podržati nekoliko poslanika koji su mandate dobili u suprotnom taboru jer dok u SNSD-u kažu da svi bježe od gubitnika, u SDS-u tvrde da su ih već kontaktirali oni koji žele da pobjegnu iz "broda koji tone", pišu "Nezavisne novine".

"Uvjerena sam da će Klub SDS-a u Narodnoj skupštini RS uskoro postati bogatiji za još nekoliko poslanika", rekla je Aleksandra Pandurević, novi-stari poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

S druge strane, u SNSD-u kao najjačoj partiji u RS, koja je u NS RS osvojila 29 mandata, tvrdnje SDS-a o "preletačima" u njihove redove nazivaju besmislicom i blefiranjem kako bi popravili svoju poziciju.

"Ne treba nasjedati na takvo blefiranje. Niko pametan ne bi pobjegao iz koalicije koja već sada ima većinu u NS RS. Naprotiv, pametni bježe iz takvog Saveza za promjene. Ovog trenutka mogao bih da vam nabrojim tuce zvučnih imena iz SDS-a koja su se, iz različitih razloga, poslije izbora javila rukovodstvu SNSD-a sa željom da sarađuju s nama. Naravno da među njima ima i poslanika u novom sazivu Narodne skupštine RS, ali nije vrijeme da se s njihovim imenima izlazi u javnost. To je prava istina u priči o 'preletačima' i o stabilnoj skupštinskoj većini koja će podržati novu vladu SNSD-a i naših koalicionih partnera", rekao je Staša Košarac, novoizabrani poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Ni u jednoj od ovih partija nisu željeli govoriti o imenima onih koji bi eventualno mogli pojačati njihove redove jer, kako kažu, o tome je još rano govoriti i ništa se neće desiti dok se ne verifikuju mandati poslanicima koji će u naredne četiri godine sjediti u klupama Narodne skupštine RS.

Gotovo svi akteri političke scene u RS tvrde da će biti nemoguće da se bez "preletača" stvori koliko-toliko stabilna skupštinska većina, koja bi podrazumijevala najmanje 47 poslanika koji podržavaju Vladu RS.

Podsjećanja radi, trenutno skupštinskoj većini od 42 poslanika najbliži je blok okupljen oko SNSD-a koji ima 29 poslanika, a koji će, po svemu sudeći, podržati i osam poslanika DNS-a, plus pet poslanika SP-a. Ovom bloku, kako stvari sada stoje, pridružiće se i poslanici SDA, kojih će u okviru koalicije "Domovina" biti najmanje troje.

I u nekim manjim partijama se bave "preletačima", pa je tako Dragan Čavić, lider NDP-a, čiji su poslanici iz ovog saziva prije četiri godine pojačali SNSD, kaže da su već kontaktirani gotovo svi poslanici iz njegove poslaničke grupe koja će zasjesti u NS RS te da je očigledno da SNSD pokušava dobiti još kojeg poslanika iz opozicionih stranaka.

Najnovije i najzanimljivije vijesti pratite na našoj Facebook stranici - MONDOBIH, kao i na Twitteru @MondoBH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE