• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA i HDZ - baza vlasti

Autor SRNA

Predstavnici SDA i HDZ-a BiH danas su u Sarajevu konstatovali da će SDA i HDZ BiH biće baza svih koalicija na različitim nivoima vlasti u BiH.

 SDA i HDZ - baza vlasti Izvor: MONDO/ Samir Cacan

Izvor: MONDO/ Samir Cacan

"Zaključili smo da treba što brže ići ka stvaranju koalicija i formiranju vlasti, te da je potrebno formirati stabline većine, po mogućnosti koherentne i jednoobrazne, od najnižeg nivoa pa do vrha", rekao je novinarima zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

On je naglasio da koalicije moraju biti programske i da su ključni prioriteti SDA deblokada puta ka EU i NATO-u, bezbjednost građana, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, zapošljavanje, ljudska prava i ravnopravnost građana, uklanjanje svih vidova diskriminacije, izmjena Ustava i Izbornog zakona u smislu porovođenja odluke u predmetu "Sejdić i Finci".

"Vrata su otvorena svima i pozivamo sve da se uključe i prave sa nama presjek prioriteta. Kada je riječ o Republici Srpskoj, čekaćemo da se `križaljka` završi i vidjećemo koja strana u Srpskoj je spremna da radi prema ovim prioritetima koje smo postavili", rekao je Izetbegović.

On je najavio da će uskoro razgovarati sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, a nakon toga sa predstavnicima Saveza za promjene, s obzirom da ima namjeru poštovati volju birača iz Republike Srpske.

Izetbegović je napomenuo da će za sedam do deset dana sa HDZ–om u Mostaru ponovo održati sastanak na kojem će biti riječi o prijedlogu programa i eventualnoj raspodjeli funkcija.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović naglasio je da je vrlo precizno dogovoreno partnerstvo SDA i HDZ-a, i to na kantonalnom i entitetskom nivou vlasti, kao i na nivou BiH.

"Upoznao sam Izetbegovića sa razgovorima koje sam imao u Mostaru sa SNSD-om, ali i namjeri da sutra razgovaram sa liderom Demokratskog fronta Željkom Komšićem i PDP-a Mladenom Ivanićem", rekao je Čović.

Čović očekuje da bi za desetak dana bilo moguće da se dogovori okvirni sporazum o partnerstvu SDA i HDZ-a na svim nivoima, te da bi do kraja godine većina stvari mogla biti pripremljena za formiranje vlasti na svim nivoima.

"Danas je najznačajnije stabilizovati ekonomski i socijalno BiH kada je riječ o unutrašnjim problemima, a prijateljima iz inostranstva poslati poruku da je naš prioritet evroatlantski put", rekao je lider HDZ-a BiH.

Čović je podsjetio da je prije nekoliko dana na sastanku u Mostaru lider SNSD-a sa saradnicima uvjerio delegaciju HDZ-a BiH da će imati većinu u vlasti Srpske i formirati novu vladu Republike Srpske.

"Ne vidim razloga zašto ta većina ne bi bila na svim nivoima tako postavljena i mi ćemo to aposolutno do kraja poštovati", rekao je Čović, napominjući da nema želje da bilo šta prejudicira.

Delegaciju SDA, osim Izetbegovića, čine Asim Sarajlić, Šefik DŽaferović, Adil Osmanović i Halid Genjac, dok su predstavnici HDZ-a BiH, osim Čovića, bili Marinko Čavara, Borjana Krišto i Nikola Lovrinović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE