• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud odbacio tužbu Dodika protiv dopisnice Bete

Autor mondo.rs

Okružni sud u Banjaluci poništio je presudu Osnovnog suda prema kojoj je dopisnica agencije Beta Ljiljana Kovačević trebalo da isplati Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, pet hiljada konvertibilnih maraka (oko 2.500 evra)


U pitanju je bila naknada štete zbog klevete.

"Žalba tužene se uvažava, presuda Osnovnog suda u Banjaluci od 11. oktobra 2013. godine, kojim je tužena obavezana da tužitelju Miloradu Dodiku naknadi štetu i isplati iznos od 5.000 KM, sa zakonskom zateznom kamatom, preinačava se tako što se tužbeni zahtjev tužitelja odbija", navodi se u presudi banjalučkog Okružnog suda donetoj 13. avgusta 2014. godine.

U obrazloženju presude Okružnog suda se navodi da je dopisnica agencije Beta prenijela činjenice, koje sadrži izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a koje pominje i Specijlano tužilaštvo RS u svojoj naredbi o obustavi istrage protiv Milorada Dodika od 27. decembra 2011. godine.

Okružni sud je istakao da je dopisnica Bete u svojoj vijesti navela da je Sipa predala krivičnu prijavu protiv tadašnjeg premijera RS Milorada Dodika i nekoliko osoba, zbog sumnje da su oštetili budžete RS i BiH.

"Tuženoj se ne može staviti na teret da je namjerno izostavila da naglasi da se radi o sumnji da su počinjena određena krivična djela, zato što se u objavljenim informacijama stalno pominje krivična prijava, a krivična prijava je vezana za podnošenje prijave za izvršenje određenih krivičnih djela", stoji u obrazloženju presude.

Osim toga, navodi se u presudi, "ne može se zaključiti da je tužena prenijela neistinitu informaciju da se radi o zločinačkom udruženju, jer iz izveštaja SIPA proizlazi da se radi o kriminalnoj grupi, što suštinski predstavlja isto". 



Okružni sud je ocijenio da je Osnovni sud u Banjaluci pogrešno primijenio materijalno pravo i odredbe Zakona o zaštiti od klevete, kao i odrebu 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Banjalučki Osnovni sud je 11. oktobra 2013. godine donio presudu prema kojoj je dopisnica Bete iz Banjaluke trebalo da isplati predsjedniku RS Miloradu Dodiku pet hiljada maraka (oko 2.500 evra), kao nakandu štete za klevetu.

Dodik je u maju 2009. godine tužio dopisnicu Bete tvrdeći da je novinarka objavila "lažnu vest" da je Sipa u februaru 2009. godine protiv njega i još nekoliko ministara u Vladi RS podnijela krivičnu prijavu, jer su nanijeli štetu budžetima RS i BiH u iznosu od 145 miliona KM, tvrdeći da mu je na taj način naneta duševna bol.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE