• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđeni rezultati opštih izbora u BiH

Autor SRNA

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je danas rezultate opštih izbora održanih 12. oktobra.

Potvrđeni su rezultati za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH , te skupštine kantona u FBiH.

Službeno potvrđeni rezultati biće objavljeni u službenim glasnicima BiH, Srpske, FBiH i Brčko distrikta.

Predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da od danas teku rokovi za konstituisanje zakonodavnih tijela BiH.

On je podsjetio da, prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, prvo treba da budu konstituisane kantonalne skupštine - najkasnije 10 dana od objavljivanja potvrđenih izbornih rezultata.

Prema Poslovniku o radu Narodne skupštine Republike Srpske, konstitutivna sjednica trebalo bi da bude održana najkasnije 15 dana od objavljivanja rezultata.

"Rok za konstituisanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je najkasnije 20 dana od objavljivanja potvrđenih rezultata, a Predstavničkog doma Parlamenta BiH 30 dana", dodao je Mikić.

On je naveo da bi Predsjedništvo BiH konstitutivnu sjednicu trebalo da održi u roku od 15 dana od objave rezultata i podsjetio da je konstitutivna sjednica najavljena za 17. novembar.

Osvrćući se na period od dana raspisivanja izbora do objavljivanja potvrđenih rezultata, Mikić je rekao da CIK "nikada nije bio izložen tolikim neargumentovanim kritikama".

On je posebno naveo kritike u vezi sa brzinom objavljivanja izbornih rezultata.

Prema njegovim riječima, CIK BiH je samo radio po Izbornom zakonu BiH koji je u tehničkom pogledu isti od 2002. godine.

"I pored svega, CIK BiH je uspio u skladu sa zakonom provesti i potvrditi rezultate", rekao je Mikić i dodao da su rezultati potvrđeni i objavljeni dan prije isteka zakonskog roka za to.

On je naveo da je CIK naredio ukupno 198 ponovnih brojanja, a da je Apelacionom odjeljenju Suda BiH uloženo 35 žalbi na odluke CIK-a.

"Sud je sve žalbe odbio, čime su otklonjene sve sumnje u zakonit rad CIK-a", istakao je Mikić.

On je zahvalio svim institucijamam koje su bile vezane za rad CIK-a u izbornom procesu - Sudu BiH, bezbjednosnim agencijama, Ministarstvu inostranih poslova i svim drugim koje su doprinijele konačnom potvrđivanju i objavljivanju rezultata.

Članovi CIK-a čestitali su izabranim zvaničnicima i poželjeli im uspješan mandat.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE