• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Serž Bramerc: Dolazim u Banjaluku

Autor SRNA

Glavni haški tužilac Serž Bramerc najavio je danas u Sarajevu na sastanku sa predstavnicima više udruženja iz Republike Srpske koja se bave traženjem nestalih lica da će u martu naredne godine posjetiti Banjaluku.

Predstavnik Saveza logoraša Srpske Milan Mutabdžija rekao je novinarima nakon sastanka da je Bramercu prenio izraze velikog nezadovoljstva ove organizacije zbog činjenice da nikada nije došao u Banjaluku, iako je to obećao nekoliko puta.

"Od gospodina Bramerca danas nisam čuo nijedan konkretan odgovor na naša pitanja, osim političkih i diplomatskih odgovora. Dakle, ništa konkretno nismo čuli, ali više nismo ni očekivali od današnjeg sastanka", rekao je Mutabdžija.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da je Bramerc pažljivo saslušao sve zahtjeve i stavove koji su iznosili učesnici sastanka.

Ona je potvrdila da mu je predala spisak od skoro 400 imena Srpkinja koje su ubijene tokom rata na svojim ognjištima u Sarajevu i Goraždu.

"Bramerc je preuzeo taj spisak kao i dokumente od ostalih učesnika sastanka. Mi smo mu to dali da nam neko u Tužilaštvu i Sudu kasnije ne kaže da oni ne znaju za to", navela je Rajilićeva.

Ona je rekla da su ranije ovi razgovori sa predstavnicima Haškog tužilaštva bili teški i naporni, ali da je danas sve proteklo korektno.

Sekretar Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je nakon sastanka da je zajedno sa svojim kolegama prenijela Bramercu veliko nezadovoljstvi radom Haškog tribunala, odnosno presporim procesuiranjem počinilaca ratnih zločina nad srpskim narodom.

"Posebno smo insistirali na tome da i mi dobijemo satelitske snimke masovnih grobnica. To je tema koja je i ranije bila na ovakvim sastancima. Nažalost, nismo do sada dobijali nikakve informacije o tome. Bramerc je istakao da će od sada i to pitanje biti postavljeno u središte pažnje", navela je Graorčeva.

Ona je naglasila da je pitanje izmještenih masovnih grobnica veoma važno u procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti.

"Gospodin Bramerc je istakao da će u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN, kada bude prezentovao svoj redovni šestomjesečni izvještaj, prenijeti naše nezadovoljstvo radom Suda BiH", dodala je Graorac.

Bramerc nije davao izjave za medije, a njegovi saradnici pravdali su to gustim rasporedom u protokolu i nizom sastanaka u Sarajevu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE