• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi zahtjevi mljekara i uzgajivača svinja

Autori mondo.ba Autori SRNA

Udruženja mljekara Srpske i Federacije BiH i Udruženje uzgajivača svinja RS uputili su nadležnim institucijama u entitetima i BiH osam zahtjeva, kojima se traži poboljšanje položaja domaćih proizvođača.

Pored tri stara zahtjeva – uvođenje prelevmana na uvozno mlijeko, plavog dizela i zatvaranja tri granična prelaza za uvoz poljoprivrednih proizvoda u BiH, od danas, između ostalog, traže i da se uvede zaštitna cijena pri uvozu mlijeka i mesa, da se omogući izvoz mlijeka i mesa prema Turskoj i Rusiji.

Očekuju da će Savjet ministara usvojiti njihove zahtjeve. U suprotnom najavljuju masovnije proteste, piše RTRS.

Savjet ministara BiH trebalo bi da sutra razmatra informaciju o sastanku o stanju i problemima u oblasti mljekarstva u BiH.

Protestima su se danas pridružili i predstavnici Udruženja uzgajivača svinja.

Predsjednik Udrženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac prethodno je rekao da proizvođači mlijeka ne odustaju od zahtjeva za uvođenje prelevmana od 72 pfeniga na uvezeno mlijeko, uvođenje plavog dizela za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, rješavanje pitanja izvoza mlijeka u EU i zatvaranje graničnih prelaza.

Šta su prelevmani?

Prelevman (franc.) je zaštitna mjera kojom se nadoknađuje razlika između više cijene domaćeg proizvoda i niže cijene uvezenog, uvećana za iznos carine. Majčešće se zaštićuju domaći poljoprivrivredni proizvodi.

Usorac navodi da od početka blokade carinskih teminala proizvođači mlijeka imaju široku podršku.

"Imamo široku podršku, ali naš je cilj da dođemo do rješenja, odnosno da se domaća proizvodnja koliko-toliko dovede u ravnopravan položaj sa visokosubvencionisanim proizvodima iz EU", ističe on.

Prema njegovim riječima, mljekari su spremni da svi izađu na terminale, a za sada su organizovana dežurstva tokom kojih se kontroliše ulaz i izlaz mlijeka i mliječnih proizvoda.

"Nismo svi na terminalima, jer farmeri imaju posla i moraju ga obavljati i ne bi ni bilo logično da su svi na carinskim terminalima", naveo je Usorac.

Usorac je podsjetio da je u petak, 14. novembra, održan sastanak sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Stevom Mirjanićem, koji je podržao zahtjeve mljekara.

Mljekari iz Republike Srpske i federacije BiH blokirali su pet carinskih terminala u BiH od srijede, 12. novembra, tražeći uvođenje prelevmana od 0,72 KM po litru na uvoz mlijeka iz EU.

Najaktuelnije vijesti pratite na našoj Facebook stranici - MONDOBIH, kao i na Twitteru @MondoBH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE