• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srbi" - Pleho, Smajić i Bjelak položili zakletvu

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Novoizabrani zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, koji su na izborima 12. oktobra dobili povjerenje građana, danas su položili zakletvu.

 "Srbi" - Pleho, Smajić i Bjelak položili zakletvu Izvor: MONDO - Samir Cacan

Izvor: MONDO - Samir Cacan

Među trideset i pet izabranih zastupnika samo je član Socijaldemokratske partije BiH Dževad Bećirević, inače načelnik sarajevske Opštine Centar, vratio mandat, a umjesto njega u skupštinskim klupama sjediće Hamed Aljović.

Interesantno je bilo i tokom zvanične dodjele mandata kada je Mirjana Malić, dosadašnja predsjedavajuća Skupštine KS, pročitala imena trojice zastupnika Harisa Plehe, Rasima Smajića i Nermina Bjelka, koji su se izjasnili - kao Srbi.

Izvor: MONDO - Samir Cacan Slijedi izbor kandidata iz Kantona Sarajevo u Dom naroda Federacije BiH, a koji bi trebao biti gotov do 10. decembra. Do istog datuma zastupnici su dužni dostaviti izjave o imovinskom stanju.

U Skupštinu Kantona Sarajevo ušli su zastupnici iz sedam stranaka i to Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta - Željko Komšić (DF), Stranka za bolju budućnost BiH (SBB), Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Naša Stranka (NS), Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) i Bosanska stranka (BOSS).

Centralna izborna komisija je prije deset dana objavila zvanične rezultate izbora nakon čega su uslijedili dogovori pojedinih stranaka oko formiranja vlasti. Demokratska fronta i Naša stranka su dogovorile izlazak sa zajedničkim dokumentom za formiranje vlasti, ali je zbog dogovora stranke Željka Komšića sa Strankom demokratske akcije na državnom nivou, Naša stranka odustala od zajedničkog dokumenta s DF-om.

"Mi smo predali SDA naše stavove i listu principa i oni su nama dali svoje stavove i sada slijedi analiza na obje strane", rekao je za MONDO zastupnik Mario Vukasović, član DF-a.

Na pitanje da li to znači da se u potpunosti odustalo od kolairanja sa Našom strankom, Vukasović odgovara: "Spremni smo razgovarati sa svim strankama koje su spremne prihvatiti naše programe. Vrata nisu zatvorena nikome, pa ni Našoj stranci, a do njih je da li će to prihvatiti", rekao je Vukasović.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Zar je sporno sto jd Mujo Srbin

srpkinka

Pa dobro su se izjasnili,oni i jesu srbi islmske vjeroispovjesti...

MONDO REPORTAŽE