• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripadnik HVO-a optužen za zločine u Brodu

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina Hrvatske Mladena Kurdije (56) osumnjičenog za ratni zločin nad više desetina Srba na području Broda.

Optužnica ga tereti da je na području Broda i okoline, u svojstvu komandanta Vojne policije 101. brigade HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Kurdija je optužen da je počinio ratni zločin nad više desetina Srba koji su bili zatvoreni u zgradi policije u Brodu, kao i prostorijama stadiona Fudbalskog kluba "Polet", koje su služile za zatvaranje i držanje u nečovječnim uslovima većeg broja muškaraca i žena srpske nacionalnosti, različitog životnog doba.

U optužnici se navodi da su žrtve mučene, zlostavljane i premlaćivane, te je da je ubijeno ili je od posljedica premlaćivanja preminulo više od 10 zatvorenika, a neki od njih odvedeni su nakon čega im se gubi svaki trag, da bi nakon rata njihova tijela bila pronađena i ekshumirana.

Dio optužnice odnosi se i na silovanje i seksualno zlostavljanje većeg broja žena srpske nacionalnosti, nad kojima su počinjena višestruka silovanja, na različitim lokacijama, kao i silovanja na izrazito ponižavajući način, izvršena pred drugim zatvorenicima, te u jednom slučaju pred suprugom silovane žrtve.

Optuženog terete i za nezakonito odvođenje većeg broja civila u živi štit, gdje su trpjeli teške fizičke i psihičke torture, te ranjavani usljed vatrenih dejstava, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kurdija je sam i sa drugim pripadnicima HVO-a učestvovao u mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju zatočenika srpske nacionalnosti na izrazito surov način, a nije učinio ništa da spriječi mučenja, silovanja i seksualna zlostavljanja zatvorenika ili da kazni počinioce ovih zločina.

Ovo je do sada najobimnija optužnica podignuta u Posebnom odjeljenju za ratne zločine koja se odnosi na ratne zločine i stradanja žrtava srpske nacionalnosti na području Broda i Posavine.

Predloženo je pozivanje više od 30 svjedoka optužbe, a priložen je vrlo opsežan dokazni materijal od više stotina dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE