• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv Zdenka Andabaka

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Zdenka Andabaka (46) iz Livna, koji je optužen je za ratni zločin nad civilima.

Njemu se na teret stavlja da je protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civila postupao tokom ratnog stanja i oružanog sukoba između HVO-a i takozvane Armije BiH tokom jula 1993. godine, kao pomoćnik načelnika Uprave vojne policije za operativnu zonu sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandant Druge lakojurišne bojne vojne policije HVO-a.

Prema navodima optužnice, Andabak je 21. jula. 1993. godine u selu Grborezi, opština Livno, rukovodio akcijom u kojoj su učestvovali njegovi podređeni, koji su u njegovom prisustvu ispred porodičnih kuća pucali u nenaoružane civile, te na taj način ubili dva lica bošnjačke nacionalnosti i fizički povrijedili jednu žensku osobu, nanijevši joj lakše povrede, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi je i lično usmrtio jednog od ranjenih civila, kojeg su prethodno ranili pripadnici jedinice kojom je komandovao.

Andabak se tereti da je u toku iste akcije jednom licu naredio da legne na zemlju i stavi ruke na glavu, zatim ga kundakom puške udario u vilicu i izbio dva zuba, usljed čega je žrtva pretrpjela snažne fizičke i psihičke patnje.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE