• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Silos": Dokazi o razoružavanju i privođenju

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH danas je na suđenju optuženima za zločine nad Srbima zatvorenim u logoru "Silos" uložilo materijalne dokaze o privođenju srpskog stanovništva u logore na području sarajevske opštine Hadžići.

Tužilac Zorica Đurđević uložila je 191 materijalni dokaz, među kojima je i dio dokumenata koji se odnosi na akte Okružnog vojnog tužilaštva i suda u Sarajevu.

Đurđevićeva je rekla da je iz tih dokumenata vidljivo kada su provedeni postupci protiv lica zatvorenih u objektima iz optužnice, kao i gdje su ta lica bila dok su postupci vođeni.

Tužilaštvo je prezentovalo i niz dokumenata o radu Stanice javne bezbjednosti Hadžići, ali zbog velikog broja dokaza nije ih detaljno obrazlagalo.

Među uloženim dokumentima nalaze su i dokazi o razoružavanju stanovnika srpske nacionalnosti, te ulozi policije u tim aktivnostima, prenosi Birn.

Tužilaštvo je uložilo i potvrde o oduzetim predmetima zatvorenih lica, te službene zabilješke sačinjene prilikom privođenja.

Đurđevićeva je navela da će detaljnije o uloženim dokumentima govoriti u završnoj riječi.

Tužilaštvo je od 1.700 predloženih materijalnih dokaza do sada uložilo 324.
Ulaganje dokaza biće nastavljeno 11. decembra.

Za zločine počinjene u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" sudi se Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika "Silosa", a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u "Silosu" i upravnik logora u kasarni "Krupa", a Kalember stražar u "Silosu". Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE