• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS, PDP i NDP prihvatili program SDA?

Autor SRNA

Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, koji su SDS, PDP i NDP u novembru potpisali u Sarajevu sa SDA i DF, predstavlja preslikane programske principe SDA, piše "Euro Blic".

 SDS, PDP i NDP prihvatili program SDA? Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

Osam od devet tačaka tog sporazuma nalazi se jedino na spisku stranačkih želja najjače bošnjačke partije, koja je ključne tačke svog programa pretočila u zajednički akt, dok su ostale stranke daleko od toga, jer su morale da se odriču nekih svojih želja i da prihvataju tuđe da bi ušle u koaliciju, piše list, pozivajući se na portal "Istinomjer", čija je ekipa analizirala ovaj sporazum.

"Euro Blic" navodi da je jedina zajednička tačka, koja je zajednički potpisana, a nije dio programa SDA, prepisana od DF-a Željka Komšića, a koja kaže da treba sistemski regulisati imenovanja uprava u javnim kompanijama.

Pet tačaka sporazuma koje se mogu naći u programima svih partija potpisnica sporazuma su - stabilizacija javnih finansija, oporavak privrede, integrisanje u EU, efikasna borba protiv korupcije i obezbjeđenje ravnopravnosti naroda i građana, a dio zajedničkog akta je, na insistiranje SDA, otklanjanje posljedica poplava u BiH, piše "Euro Blic".

List navodi da će lider HDZ-a BiH Dragan Čović, ukoliko priđe koaliciji, formalno preuzeti obavezu da radi na ispunjavanju četiri cilja kojih nema u stranačkim aktima - rješavanje problema vojne imovine, otklanjanje posljedica poplava, povratak izbjeglih i raseljenih i novi način imenovanja u javnim kompanijama.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE