• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj drame, prihvaćeni zahtjevi rudara

Autor SRNA

Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Esad Ćivić rekao je da su opravdani svi zahtjevi rudara jame Stranjani, koji danas nisu htjeli da izađu iz rudnika.

"Zahtjevi rudara su realni i krenućemo odmah u realizaciju. Regres nije sporan, a što se tiče mašine za bušenje, dio te mašine već je u BiH, a dio se čeka iz Švedske. Čim dođe, mašina će biti stavljena u pogon", rekao je novinarima Ćivić poslije jednočasovnog razgovora sa rudarima.

Rudari su imali pet zahtjeva koje su uputili upravi. Tražili su da budu ujednačena ulaganja u svim rudnicima, da se bez odgađanja uradi projektna dokumentacija i da se vrše radovi bušenja, da se regres isplati zajedno sa platom i da radnici, koji rade dvije godine, dobiju stalna zaposlenja.

Ćivić je rekao da će plate rudara biti isplaćene uprkos problemima koje ima rudnik Zenica.

"Istina je da je rudnik Zenica u problemima od nesreće u Raspotočju od kada je obustavljena proizvodnja, a tek nedavno se počelo raditi u Stranjanima. Međutim, uz pomoć `Elektroprivrede` plate će biti isplaćene, kao i nagrade za Dan rudara, a obećali smo i drugi dio regresa do kraja godine", istakao je Ćivić.



O zahtjevu da u stalni radni odnos budu primljeni rudari koji rade duže od dvije godine, Ćivić je rekao da je ranije planirano da se rudarima, koji su to zaslužili svojim radom, potpišu ugovori na neodređeno.

Rudari su danas odbili da izađu iz jame zbog maćehinskog odnosa uprave Rudnika i "Elektroprivrede BiH" prema pogonu Stranjani, zastarjele opreme i neulaganja. Oni su se poslije sastanka sa Ćivićem vratili u jamu i nastavili iskopavanje.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE