• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovjerene liste za Dom naroda Parlamena FBiH

Autor SRNA

CIK BiH izvršio je provjeru i ovjeru kandidatskih listi za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz skupština Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Livanjskog kantona.

Iz Skupštine Tuzlanskog Kantona za Dom naroda Parlamenta FBiH ovjereno je osam kandidatskih listi na kojima se nalazi 21 kandidat, iz Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona ovjereno je šest kandidatskih listi na kojima se nalazi 13 kandidata, iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona ovjereno je devet kandidatskih listi na kojima se nalazi 26 kandidata.

Iz Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ovjereno je šest kandidatskih listi na kojima se nalazi 11 kandidata i iz Skupštine Livanjskog kantona ovjereno je pet kandidatskih listi na kojima se nalazi 13 kandidata.

Odluke o ovjeri kandidatskih listi biće dostavljene nadležnim kantonalnim skupštinama kako bi bila nastavljena pocedura izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, saopšteno je iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH danas je odbila ovjeru kandidatske liste poslanika Edhema Fejzića za izbor delegata iz reda ostalih iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda federalnog Parlamenta jer se predloženi kandidat na lokalnim izborima 2012. godine izjasnio kao Bošnjak.

Odbijena je i ovjera kandidatske liste poslanika Muamera Omanovića za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Bosansko-podrinjsog kantona Goražde jer se predloženi kandidat na opštim izborima 2014. godine izjasnio kao Bošnjak.

CIK je danas odbacio kandidatsku listu poslanika Emira Frašte za izbor delegata iz reda ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona jer, prema odredbama Izbornog zakona BiH, iz ovgo kantona se ne biraju delegati iz reda ostalih.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Informacija o pregledanim finansijskim izvještajima političkih stranaka za 2013. godinu.

Finansijske izvještaje dostavilo je 105 političkih stranaka. U vezi sa navedenom informacijom zaključeno je da se od nadležnih sudova za 13 političkih stranaka traži brisanje iz registra jer su se stekli zakonski uslovi.

Brisanje iz sudskog registra biće traženo za: Srpski pokret obnove, Demokratsku stranku Srpske, Bihaćku građansku alternativu, Hrvatski blok BiH, Hrvatsku stranku prava Posavine, Narodnu stranku Brčko distrikt BiH, Brčansku demokratsku inicijativu-Za bolje Brčko, Socijaldemokratsku partiju Republike Srpske, Nezavisnu listu BiH, Ekološku stranku E5-Zeleni, Narodnu bošnjačku stranku, Bosansku demokratsku stranku i Stranku kokuza.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE