• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utvrđeni rezultati posrednih izbora za Dom naroda

Autor SRNA

Centralna izborna komisija BiH donijela je danas odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske.

Na osnovu rezultata izjašnjavanja Narodne skupštine Srpske, CIK je mandate dodijelio Sredoju Noviću (SNSD), Nebojši Radmanoviću (SNSD), Dragutinu Rodiću (DNS), Ognjenu Tadiću (SDS) i Darku Babalju (SDS).

Današnja odluka još nije pravosnažna i na nju postoji pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku od dva dana.

Nakon pravosnažnosti odluke, CIK će donijeti odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora delegata Republike Srpske za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

CIK UPOZORAVA KANTONE NA USTAVNE OBAVEZE

Centralna izborna komisija BiH uputiće skupštinama Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona novu urgenciju sa podsjećanjem na ustavnu obavezu dostavljanja listi kandidata za delegate u Domu naroda Federacije BiH, zaključeno je na današnjoj sjednici Komisije u Sarajevu.

Procedura provođenja posrednih izbora započeta je u osam kantona i nedostaju kandidatske liste iz ova dva kantona.

CIK podsjeća da je zakonski rok za dostavljanje kandidatskih listi za Dom naroda federalnog Parlamenta 20 dana od objavljivanja konačnih i potvrđenih izbornih rezultata, odnosno da je istekao 1. decembra.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić predložio je da se u pismu skupštinama Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona precizira rok do kojeg su obavezni dostaviti kandidatske liste.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić upozorila je da se neustavnim ponašanjem ova dva kantona blokira formiranje vlasti ne samo u FBiH nego i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na sličnu situaciju iz 2010. godine, kada je nakon opštih izbora šest kantona na vrijeme završilo svoje obaveze i formiralo Dom naroda, a potom izabralo predsjednika i potpredsjednike Federacije, podsjetio je član CIK-a Branko Petrić.

Petrić je predložio da se Dom naroda FBiH formira bez delegata iz Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE