• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajlije protestovale, podrška iz Banjaluke

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Stotinjak građana Sarajeva okupilo se ispred zgrade Predsjedništva BiH, kako bi obilježili godišnjicu februarskih protesta, ali i još jednom iskazali nezadovoljstvo stanjem u državi.

 Sarajlije protestovale, podrška iz Banjaluke Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Okupljeni građani kažu kako su nezadovoljni odzivom. Pozvali su sve da protesti proteknu mirno i dostojanstveno te da ne blokiraju saobraćaj. Građani nose transparente na kojima piše: "Intelekt postao roba", "Brukaju BiH", "Intelekt na prodaju". 

Kako su kazali, traže pravo na redovan obrok, pravo na krov nad glavom, na zdravstveno osiguranje, socijalnu zaštitu za djecu i trudnica, zatim pravo na besplatno i kvalitetno školovanje, kao i život dostojan čovjeka.

Penzioner Amir Sućeska (77) kazao je kako je došao da podrži proteste građana "jer su političari u BiH uništili ovu zemlju".

"Vladaju 20 godina i ništa nisu učinili za ovaj narod. Omladina ne radi, školuje se, a ne zna za šta", kazao je Sućeska.

Dodao je kako mu je žao novih generacija, koje nemaju budućnosti.

Saobraćaj u centru Sarajeva se odvija bez problema i zasad sve protiče mirno. Skup osigurava veći broj pripadnika policije.

Danas je u Tuzli, Bihaću, Sarajevu, Zenici i Mostaru najavljeno okupljanje kojim će građani obilježiti godišnjicu protesta održanih u tim gradovima, ali i iskazati nezadovoljstvo socijalnim i stanjem u privredi te uputiti, kako je najavljeno, nove zahtjeve vlastima.

Iz MUP-a Tuzlanskog kantona jučer su pozvali građane da na dostojanstven način obilježe godišnjicu februarskih protesta, te napomenuli kako je MUP TK sačinio operativni plan kako tokom protesta ne bi došlo do problema.

Inače, povodom najava o mogućem okupljanju građana povodom obilježavanja godišnjice protesta održanih 7. februara prošle godine, formiran je Operativni štab, u skladu sa sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji agencija za provođenje zakona, čiji su članovi predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, Federalne uprave policije, Državne agencije za istrage i zaštitu i Granične policije BiH. 

Juče je iz MUP-a Kantona Sarajevo saopšteno kako MUP "do danas (petak) nije zaprimio zvaničan zahtjev za održavanje protestnog okupljanja građana".

"Mi uvažavamo i podržavamo legitimno pravo građana na mirna okupljanja, te ćemo u okviru svojih nadležnosti takve skupove i osigurati", saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo juče. Naglašeno je kako policija neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.

Okupljanja, koja su simbolično počela pet do 12 časova, održana su i u Mostaru, Zenici, Tuzli, Bihaću i Bosanskoj Krupi.

Podrška iz Banjaluke

Na banjalučkom Trgu Krajine građani, novinari i aktivisti Centra za studije rada Banja Luke i Centra za socijalnu pravdu iz Prijedora okupili su se kako bi se solidarisali sa drugim građanima u BiH koji se danas okupljanju na godišnjicu protesta, javlja Istinito.com.

Na Trgu Krajine aktivisti su postavili transparente na kojima piše "Da li će i ovo postati javni prostor koji podliježe cenzuri?", aludirajući na nedavno usvojeni zakon o Javnom redu i miru u RS u kojem se oblast javnog prostora proširuje i na internet.

Goran Zorić, član neformalne grupe "Centar za socijalnu poravdu" iz Prijedora izjavio je novinarima na Trgu Krajine u Banjoj Luci da je povod današnjeg okupljanja podsjećanje na sedmi februar 2014. godine kada su građani masovno izašli da pokažu svoje nezadovoljstvo situacijom u zemlji u kojoj žive.

"Činjenica da u Republici Srpskoj te godine nije bilo masovnijih protesta ne znači da ovdje ne postoji nezadovoljstvo već samo da građani strahuju od represivnih mjera aktuelne vlasti", poručio je Zorić.

On je naglasio da je Zakon o javnom redu i miru RS-a, koji je nedavno usvojen upravo demonstracija te represije što je po njemu potpuno pogrešno.

"Za sve nas veoma je važno da na miran i demokratski način pokažemo svoje nezadovoljstvo kako ono kasnije ne bi kulminiralo", napomenuo je Zorić.

Na Trgu Krajine je oko petnaestak aktivista koji dijele letke na kojima se nalaze naslikane osnovne životne namirnice ispod kojih piše "Uskoro samo na papiru".

Srđan Mujčinović izjavio je da je danas izašao na Trg Krajine kako bi se solidarisao sa svima koji žive loše.

"Nezadovoljan sam svojom penzijom, načinom na koji se živi i perspektivom koju vidimo ispred sebe. Ja znam da ja nisam neko ko živi najteže, ali sam ipak želio da na miran način pokažem da ovo nije život za kakav smo se borili. Međutim, nije mi jasno kako svi oni koji žive mnogo gore od mene, a znam da je takvih previše, nisu došli", kazao je.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE