• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri zemljotresa u BiH, građani uznemireni

Autor mondo.ba

Za manje od 24 časa u BiH su registrovana tri zemljotresa. Seizmolozi tvrde da ovi potresi nisu povezani i da nema mjesta panici i strahu.

Stručni saradnik u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda Rusmir Gorušanin ističe da se u BiH dešavaju slučajevi da se u kratko vrijeme na različitim lokacijama dogode dva, ponekad i tri, zemljotresa.

"Nema mjesta panici i strahu. To što su se u kratkom periodu desila dva zemljotresa na različitim lokacijama je zaista slučajnost", kazao je Gorušanin za Fenu.

Aparati u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda registrovali su noćas u 02.05 sati, 20 km jugoistočno od Sarajeva, jak zemljotres na području Jahorine - lokalitet Pala (kod mjesta Koran).  

Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 4,1 stepena Rihtera, intenzitet u epicentru bio je 6 stepeni Merkalijeve skale, a osjetio se na cijelom području Sarajeva. Zemljotres te jačine može izazvati oštećenja na starim i slabije građenim objektima, ali u ovom slučaju nema dojava o materijalnim štetama jer je epicentar bio u nenaseljenom predjelu.  

Danas u 11.40 sati registrovan je i slabiji zemljotres na području Zenice u predjelu planine Vlašić, 75 km sjeverozapadno od Sarajeva. Jačina tog zemljotresa u hipocentru iznosila je 2,6 stepena Rihtera, a intenzitet u epicentru bio je 3 stepena Merkalijeve skale. Zemljotresi te jačine ne mogu izavati materijalnu štetu, a slabije se i osjete.    

Zemljotres jačine 2,7 stepeni Rihtera registrovan je danas u 11.40 sati s epicentrom i na području Blatnice kod Teslića.

Mrežom seizmoloških stanica Republičkog hidrometeorološkog zavoda lociran je zemljotres s procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od četiri stepena Merkalijeve skale.

Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo ga može osjetiti, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Sarajlije istrčavale na ulicu

Zemljotres koji je dva sata nakon ponoći probudio većunu onih što su spavali u glavnom gradu BiH i njegovoj okolini, jutros je praktično glavna tema razgovora. Prema reakcijama na društvenim mrežama, mnogi su bili uznemireni.

"Pristojan potres u Sarajevu maloprije, bilo je 02.05 h. A magnituda i epicentar? Pojma nemam, drmanje me je razbudilo", navodi jedan stanovnik Sarajeva.

"Jako se potreslo, čulo se kako škripe ormari i lomi se staklo, a istovremeno su se aktivirali alarmi na nekoliko automobila", piše drugi, dodajući da je “cijela zgrada bila na nogama”.

"Zemljotres ili se to možda pokrenulo klizište, javite ako išta znate", piše jedna Sarajka na Facebooku.

Neki građani su napuštali stanove i kuće, ali nakon što nije bilo drugog potresa vraćali su se u svoje domove, javljaju sarajevski portali. Posebno je ovo bilo izraženo u naseljima u kojima postoje neboderi, a kako tvrde stanari na Alipašinom polju upravo se na najvišim spratovima zemljotres najviše i osjetio.

"Sinoć sam otišao na spavanje oko 1. Nešto me je zaljuljalo, probudilo iz onog prvog sna za kojeg kažu da je najčvršći i  sjećam se samo da se polica sa knjigama počela nenormalno tresti. Pogledam na sat -02:05. Baš gluho doba noći", piše u Zvonimir Nikolić u blogu za Al Jazeeru.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Edisa fazlic

svaka cast

MONDO REPORTAŽE