• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trideset hiljada penzionera izlazi na ulice

Autor SRNA

Potpredsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa najavio je da će 24. septembra oko 30.000 penzionera izaći na proteste u FBiH i iskazati nezadovoljstvo zbog nemarnog odnosa vlasti prema njima.

Rapa je naveo da će se ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu okupiti između 12.000 i 15.000 penzionera, dok se na ulicama Tuzle, Zenice i Bihaća očekuje njih više od 18.000.

Kao razlog za proteste ove kategorije stanovništva, Rapa vidi u sramnom odnosu Federalnog zavoda PIO/MIO iz kojeg je za juče bila najavljena isplata penzija putem banaka, što se nije desilo.

"Sramotno je da, osim kašnjenja isplata penzija, imamo situaciju da penzioneri ne mogu doći do novca iako je većina sredstava prikupljena i uplaćena bankama. S obzirom na dobru uplatu, ovog mjeseca očekujemo da sve penzije ipak budu podijeljene do 18. avgusta", istakao je Rapa.

On je za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da je odlaganje protesta moguće samo u slučaju postizanja sporazuma o povećanju penzija za pet odsto do kraja godine.

"Naši zahtjevi prema aktuelnoj vlasti su da se sanira Fond PIO/MIO, koji je u gubitku više od 140 miliona KM, kako bi se penzije mogle isplaćivati već prvog u mjesecu. Tražićemo i povećanje penzija za pet odsto, kao i usvajanje strategije reforme u penzionom sistemu sa setom pratećih zakona koji bi, bar donekle, poboljšali naš veoma loš položaj", naveo je Rapa.

Prema njegovim riječima, proteste penzionera podržaće veliki broj građana koji su najavili svoj dolazak.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE