• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada o Inckovim zakonima

Vlada RS razmatra Informaciju o zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, a koji se odnose na elektroenergetski sistem RS i BiH.

 Vlada o Inckovim zakonima Izvor: MONDO

Visoki zvaničnici srpske i pravni eksperti  oštro su osudili  posljednju odluku visokog predstavnika da nametne zakon o “Elektroprenosu”, ističući da Valentin Incko nema pravo da se miješa u zakonodavstvo BiH.

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Petar Kunić izjavio je da se visoki predstavnik Valentin Incko ne može miješati u zakonodavne aktivnosti, što, kako je rekao, i izričito piše u Bonskoj deklaraciji.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik ni po jednom aktu nema pravnog osnova da donosi zakone nego može donijeti odluke privremenog karaktera, i to iz nadležnosti Savjeta ministara BiH i Predsjedništva BiH.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić odluku visokog predstavnika u  "Elektroprenosu BiH“ smatra potpuno nepotrebnom.

"Stav Saveza sindikata je da političke odluke ne smiju biti nešto što će upravljati ekonomijom, a pogotovo ne neko ko će upravljati ekonomijom i privredom na način koji se kosi za zakonskim propisima u jednoj zemlji", rekla je Mišićeva.

Ona je naglasila da je zabrinjavajuća činjenica da bi ovakav način donošenja političkih odluka, u smislu uplitanja u privredu, mogao postati praksa i javiti se i u nekim drugim situacijama.

Prema njenim riječima, i pozicija zaposlenih u „Elektroprenosu BiH“ može biti dovedena pod znak pitanja ukoliko se dogodi da jedan od akcionara bude stalno preglasavan.

“Nadam se da će razum nadvladati politiku i da će biti doneseno rješenje koje bi podrazumjevalo da preduzeće pripada onom kome treba, da posluje u skladu sa zakonom i da se poštuju odluke akcionara", rekla je Mišićeva.

Istovremeno, visoki predstavnik očekuje da će političko vođstvo Republike Srpske odustati od usvojenih zaključaka koji se tiču njegove odluke o budućem statusu preduzeća ''Elektroprenos''.

Incko je istakao da su njegove odluke čisto ''tehničke''. Navodeći da su vlasnici ovog akcionarskog društva FBiH i RS, Incko je naglasio da dva vlasnika treba da se dogovore o budućem razvoju tog preduzeća i izrazio nadu će premijeri RS i FBiH naći konstruktivno rješenje.

Direktor komunikacija OHR-a, Frane Maroević, u Sarajevu će se  obratiti predstavnicima medija kako bi prezentovao posljedice blokade Elektroprenosa.

Komisija za budžet i finansije Parlamenta BiH je 2008. godina zahtijevala provođenje revizije u Elektroprenosu BiH. Međutim, generalni direktor preduzeća, Dušan Mijatović, nije dozvolio državnim revizorima da obave reviziju. Nezavisna finansijska revizija Elektroprienosa BiH za 2008. godinu nije obavljena uprkos postojanja zakonske obaveze.

"Samo za ulaganja, na računima Elektroprienosa BiH bi danas trebalo da bude oko  150 miliona KM, ali bez revizije nije moguće  znati da li su ova sredstva i dalje na računu", saopštio je OHR.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE